A+ A A-

Hatmenska svečanost u džematu Gornji Rahić

U nedjelju, 2.9.2012. godine je u našem džematu "Gornji Rahić“ upriličena dugo najavljivana tradicionalna "Hatma-dova".  Pokazalo se da su naša djeca naša najopravdanija nada,da su naš najveći motivator, jer je džamijski prostor  bio pun do posljednjeg mjesta,pa čak i više od toga.

Naime, 12 polaznika mektebske nastave je položilo završne ispite pred vjersko prosvjetnom komisijom Medžlisa IZ-e Brčko i izašlo na hatme.

Sigurno nećemo pogriješiti ako kažemo da su ovakve manifestacije u ovom džematu postale već tradicija, jer je ovo treća za redom manifestacija, u kojima je diplomu učača Kur'ana do sada dobili 34 učenika.

hatme-gr-brcko-09-2012-1

Nakon obavljanja podne namaza, program je otvoren učenjem Kur'ana. Ašere je prelijepo proučila Amela Lišić, koja je ujedno jedna od svršenica ovogodišnjeg hatmenskog ispita.

Skupu je se obratio te uputio riječi dobrodošlice prof. Salih ef. Hrnjić, imam koji je svojim zalaganjem uz Božiju pomoć uspio okončati ovaj ciklus rada sa mektebskim polaznicima.

Nakon riječi dobrodošlice Salih ef., je pozvao glavnog imama MIZ Brčko mr. Mustafu ef. Gobeljića da otvori i otpočne oficijelni dio programa. Polaznici su pokazali samo dio svoga znanja iz tedžvida (nauke o učenju Kur'ana), fikha, akaida.

Prisutni gosti,  roditelji kao i imami su bili oduševljeni znanjem ovogodišnjih polaznika.

Nakon provjere znanja, program su uljepšali imami MIZ Brčko učenjem ilahija i kasida, horom je uspješno i veoma kvalitetno vodio mladi Kenan ef. Aliefendić.

Na koncu programa je u nadasve nadahnutom obraćanju riječ preuzeo dr. Sead ef. Seljubac,istaknuti bošnjački alim. Podsjetio je na pažnju koju djeca moraju poklanjati roditeljima, ulogu islama u životu ljudi općenito, a omladine posebno. Sve navedene teze uvaženi doktor tefsira je i dočaravao slikovitim primjerima, poukama, koje su u prisutnom auditoriju izazvali oduševljenje te i po koju suzu.

Kada je dr. Seljubac priveo svoj govor kraju, učesnici ovogodišnje hatme su proučili kratke sure iz Kur'ana napamet, te je nastupilo dodjela diploma, nagrada i čestitanje.

Svaki od polaznika je nagrađen kako od strane MIZ Brčko, džemata Gornji Rahić, uvažene gospođe Sabire Mujkić, tako i od roditelja a i prisutnih gostiju.

Program je nastavljen u kućama polaznika ovogodišnje hatme, gdje su gosti, imami, te djeca uz prigodan ručak sagledavali utiske sa današnje manifestacije.

Važno je napomenuti da i ovu aktivnost džemata Gornji Rahić je popratila BDC Televizija, u čijem medijskom prostoru uvijek ima mjesta za kvalitetni, pozitivni prostor.

Svršenici ovogodišnjeg hatmenskog ispita su:

Dedić /Nihad-Zijada/ MUAMER rođ.1999. godine

Ramić /Senad-Admira/ JASMIN rođ.1998. godine

Nanić /Izet-Sahida/ EMINA rođ.1998. godine

Lišić /Hakija-Saliha/ AMELA rođ.1996. godine

Kujundžić /Hašim-Adnana/ AMILA rođ.1999. godine

Hasikić /Hamid-Munevera/ HARUN rođ.2004. godine

Eminović /Emir-Aida/ AJDIN rođ.1997. godine

Ramić /Avdo-Senada/ SABINA rođ.1998. godine

Lišić /Senad-Merima/ MUHAREM rođ.1996. godine

Gorani /Muharem-Sabira/ JASMINA rođ.1998. godine

Hanić /Hasib-Šahza/ FIKRET rođ.1997. godine i

Lišić /Hariz-Ferida/ KEMAL rođ.1997. godine

Za razliku od prethodne dvije generacije učenika ovdje imamo jedan pozitivni i nadasve motivirajući izuzetak koji je vrijedan pažnje,naime na listi pod rednim brojem 6 Harun Hasikić ima svega 8,5 godina i on je najmlađi svršenik hatme na području MIZ Brčko.

Potpisnik ovih redova je ponosan na ovu omladinu, koja je časno završila hatmenski ispit, te mu je bilo čast družiti se sa njima i podučavati ih tokom mjeseca Ramazana. Zato vama poštovana omladino, vašim roditeljima, vašem imamu od srca čestitam, uz dovu Uzvišenom da vam Kur'an bude vodilja u svim životnim koracima.

Asmir Bekrić

  • P1010961hatma1P1010961hatma1