A+ A A-

Održan prvi krug izbora IZ u Srbiji

Prvi krug redovnih izbora za sve predstavničke organe Islamske zajednice u Srbiji održan je jučer u džamijama (nedjelja, 2. septembar 2012. godine). U prvom krugu u džematima je organizovano glasanje za izbor članova džematskih odbora i zastupnika u Skupštini medžlisa.

Ovo su redovni izbori i raspisani su u julu odlukom Mešihata. Izborni proces protekao je u najboljem redu i bez problema, a vjernici su pokazali visoku odgovornost i svijest o značaju izbora.

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer ef. Zukorlić glasao je tačno u 12 časova u Arab džamiji u centru Novog Pazara i tom prilikom je istakao da su svi pripadnici Islamske zajednice u prilici da biraju svoje predstavnike u džematskim odborima i Skupštinama medžlisa koji istovremeno predstavljaju izborna tijela za budući izbor članova Sabora Islamske zajednice.

„Ovi izbori se održavaju u redovnoj proceduri nakon isteka mandata organima koji su birani prije 4 godine. Izborna procedura teče regularno bez problema i očekujem da će tako biti i do kraja izbornog dana i da će svi oni koji pripadaju Islamskoj zajednici i osjećaju potrebu i želju da odlučuju o tome ko će u naredne 4 godine predstavljati Islamsku zajednicu obaviti svoju vjersku dužnost prema IZ i džematu kojem pripadaju.“ – rekao je Glavni muftija.

izbori-izus-09-2012-1

Potpredsjednik Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini prof. dr. Mevlud Dudić glasao je u Hajrudin džamiji na Paricama u 14 časova.

Biračka mjesta se zatvarena u 17 časova, nakon ikindije namaza, a biračko pravo ima svaki član Islamske zajednice koji je navršio 18 godina života i koji na dan izbora ličnim dokumentom potvrdi teritorijalnu pripadnost džematu u kojem glasa.

(www.islamskazajednica.org