A+ A A-

Zagreb: Hotelu Aristos dodijeljen Halal certifikat

hc-ar-zag-08-2012Hotelu Aristos sinoć (30.08) je, nakon uvida i provjere koju je obavio Centar za certificiranje halala Islamske zajednice u Republici Hrvatskoj, dodijeljen certifikat Halal.

Certifikat je to koji potvrđuje da je hotel udovoljio posebnim načelima pružanja hotelskih usluga smještaja i gastronomije prema visokim HALAL standardima pripreme hrane i soba za goste islamske vjeroispovijesti.

Među hotelijerima, prvi su halal certifikat dobili Hoteli Baška d.d. s otoka Krka, za svoja tri hotela i dvije vile, potom hoteli Turist u Varaždinu, te Art u Slavonskom Brodu, kao i hotel Spačva u Lipovcu, koji je i prvi hotel u Hrvatskoj s certifikatom za Halal park (zasebna cjelina hotela pripremljena tako da gosti mogu obaviti molitvu). 

Hotel Aristos peta je hotelijerka kuća koja dobiva ovaj certifikat, istaknuo je prof. dr. sc. Aziz ef. Hasanović, muftija zagrebački, uručivši potvrdu o certifikatu Romanu Špoljaru, izvršnom direktoru hotela, uz nazočnost Milana Bandića, gradonačelnika Zagreba i brojnih uzvanika iz političkog, javnog i gospodarskog života i članova diplomatskog kora.

Hotel Aristos time je stekao potvrdu Halal kvalitete u pripremi, serviranju jela, te pružanju usluga smještaja gostima islamske vjeroispovijesti, što je znatan korak naprijed u prepoznavanju potreba takvih gostiju koji dolaze u Zagreb, zaključio je muftija Hasanović.

Halal kvaliteta predstavlja ukupnost karakteristika proizvoda ili usluga koje su u skladu s islamskim propisima i ispunjavaju atribute kvalitete, te su kao takvi dopušteni potrošačima hrane islamske vjeroispovijesti. Halal, osim u vjerskom, valja razumjeti u jezičnom, kulturološkom, tradicijskom i zdravstvenom kontekstu, dok sama riječ znači - dozvoljeno.  Halal standard počiva na preventivno-proaktivnoj metodi te je kompatibilan s međunarodnim standardima upravljanja kvalitetom (ISO, HACCP i drugi).

(www.mint.hr