A+ A A-

Ramazan i Bajram u džematu „Deer Park“ Melbourne

Ramazan će i ove 1433/2012. godine u  džematu „Deer Park“ ostati upamćen po mnogobrojnim aktivnostima, druženjima, iftarima, teravijama , vazovima ,predavanjima za omladinu, predavanjima za žene, donacijama, ramazanskim gostima i drugim vrstama ibadeta.

Džamija je za vrijeme teravih-namaza, hvala Allahu dž.š  bila je lijepo posjećena  tokom čitavog Mubarek Ramazana, a naročito u vrijeme Mubarek noći. Ovdje je važno naglasiti da je jedan ogroman broj prisutnih džematlija bila naša omladina koja je zaista svojim redovnim dolascima na namaz davala jednu prelijepu sliku kompletnom ramazanskom ambijentu.

Tokom ovog Mubarek mjeseca redovno se učila mukabela u dva termina poslije sabaha i poslije ikindije namaza i redovno su održavana predavanja prije teravih namaza , kao i predavanja za žene i za omladinu koje je držao Imam džemata Muhamed ef. Đidić.

Džemat je i ove godine bio počašćen dolaskom ramazanskog  vaiza i predavača, u organizaciji Mešihata IZ u Australiji i  naših džemata u Australiji, prof. Mr hfz Kenan ef. Musić, profesora na Fakultetu Islamskih Nauka u Sarajevu, koji je  svojim obraćanjima i vazovima ostavio dubok i neizbrisiv trag na sve prisutne džematlije. Naš Uvaženi gost je, također,  imao jedno predavanje namijenjeno samo za našu omladinu i jedno predavanje za žene.

ram-baj-dp-au-08-2012-1

Na najljepši način su obilježene Mubarek noći: Lejletu-l-Bedr i Lejletu-l-Kadr, vjerskim programima u izvedbi hora džemata i prisustvom velikog broja džematlija, zajedničkim iftarom naše omladine za 17 noć kao i zajedničkim iftarom džemata za 27 noć mjeseca Ramazana, obavljanjem zajedničke nafile za noć Kadr u džematu koju je obavio veliki broj  džematlija i džematlijki, kao i zajedničkom kahvom i kolačima koju je organizovao Džematski Odbor .

Pored organizovane akcije ukupljanja sredstava zekata i sadekatu-l-fitra u okviru Mešihata IZ odnosno Rijaseta IZ BiH, koja je u džematu vrlo uspješno provedena , imali smo još nekoliko akcija donatorskog  karaktera i obavili smo sergiju pomoći za izgradnju džamije i Islamskog Centra u džematu Perth  na koju su se naše džematlije i džematlijke nesebično odazvali, neka ih Uzvišeni Gospodar nagradi Svojom nagradom za njihovo ulaganje na Allahovom putu, a neka Allah dž.š. pomogne onima kojima je pomoć potrebna.

Bajramska radost je započela je u nedjelju ujutro klanjanjem sabah-namaza u džamiji i prelijepim programom do početka klanjanja Bajram –namaza kada su  sve prostorije Islamskog Centra  bile popunjene klanjačima koji  su obavili sa radošću bajram-namaz a poslije namaza uz čestitanje,  popili zajedničku kahvu i pojeli bajramski kolač koje su pripremile vrijedne džematlijke našeg džemata. Ovo je  jedan neopisivo lijep događaj i poseban osjećaj radosti kada nas Bošnjaka ima ovoliko na jednom mjestu u Bošnjačkoj džamiji a u dalekoj Australiji. Drugi dan Bajrama poslije podne namaza organizovali smo zajednički obilazak naših umrlih i proučili im dovu. U subotu smo imali bajramsko sijelo u organizaciji Džematskog Odbora našeg džemata a na sijelu pored prepune sale naših gostiju i učešća naših muzičara Murisa Kuruđije uz muzičku pratnju Nazifa i nastupa folklorne grupe „Dukat“ , Džematski Odbor je bajramskim paketićima  obradovao naše  najmlađe na ovom bajramskom sijelu što je zaista predstavilo pravu bajramsku radost za našu djecu  u ovim Mubarek bajramskim danima.

Poslije bajramskog sijela sutradan, održan je i tradicionalni bajramski turnir u malom nogometu na kome je učešće uzelo  sedam ekipa ,a u korektnom natjecanju i prikazivanju lijepih poteza i pogodaka, prvo mjesto je pripalo ekipi Novljana koji su u finalu pobijedili ekipu Zlatnih Ljiljana i tako osvojili bajramski turnir. Novčane nagrade prvoplasirana i drugoplasirana ekipa su donirali za džamiju što je zaista prelijepa gesta i neka ih Allah nagradi Svojom nagradom. 

Važno je još napomenuti da su hor džemata „Deer Park“ sa folklornom grupom „Dukat“ poslije Bajrama nastupili na bajramskom festivalu koji je organizovan na Deakin Univerzitetu u Melburnu i na jedan najljepši način prestavili našu Bošnjačku kulturu i tradiciju.

 Molimo Allaha dž.š. da svojom nagradom nagradi sve članove Džematskog Odbora sa predsjednikom Zilhadom Djonlagićem, koji su se maksimalno žrtvovali da kompletna organizacija i ramazanskih i bajramskih aktivnosti protekne u najboljem redu na čemu su i uspjeli .

Zahvaljujemo svim džematlijama i džematlijkama koji su direktno ili indirektno pomagali u ovim aktivnostima kao i našim dežurnim,koji su vodili računa da svaka noć protekne u lijepoj atmosferi vodeći računa o uspostavljanju reda na parkingu i oko džamije.

Zahvaljujemo se našim medijima koji  redovno prenose informacije o aktivnostima iz našeg džemata: 3ZZZ radiju na Bosanskom jeziku, Magazin Bosna i SBS radiju na Bosanskom jeziku , želimo im mnogo uspjeha u budućem radu .

Od srca hvala svima i molimo Allaha dž.š. da nam ukabuli sve naše ramazanske i bajramske ibadete i da nas Svojom milošću uvede u lijepi Džennet. Amin.

Muhamed ef. Đidić

  • 0101