Promo banner

A+ A A-

Upis u mekteb - OPET

djeca-mektebPosljednje pripreme za novu školsku godinu i uzbuđenje zbog malog prvačića je na vrhuncu. Sve se vrti oko njega te smo iscrpili  silne odgovore na pitanja: šta, kako, gdje....

Ali, kada spomenusmo upis u mekteb nastade tajac. Auuuuuu. Iako smo prošle godine pohađali mektebsku nastavu (doduše uz puno ’šaranja’) momak kreće u školu i već sebi postavlja pitanje kako će sve stići? Taekwondo-treninzi, koje jedva čeka nisu upitni, pa i školu plivanja ćemo negdje ubaciti, ali mekteb???

I onda nastupa mama, po ’dobroj’ staroj pedagoškoj metodi da ispriča mezimcu kako su to njegove sestre u njegovim godinama radile:

- Tek što smo doselili u Hrasnicu babo je otišao u džamiju i upisao seke u mekteb. Iako nisu išle u školu, efendija je rekao da ako žele  mogu dolaziti i pohađati mektebsku nastavu. One su bile vrijedne i redovno išle u mekteb, ali poslije nekog vremena se pojavio za njih veliki ’problem’. Sva djeca iz zgrade i ulice su išla na mektebsku nastavu u obližnji mesdžid, za koji mi tada nismo znali i sekama je bilo žao zbog toga. Babo i ja smo im predlagali da pređu u mesdžid, ali su one već zavoljele svog efendiju i bilo im je žao. I onda su same skontale, pošto su djeca u  džamiji u mekteb išla prijepodne, a u mesdžid poslijepodne, da će one pohađati obje mektebske nastave. Mi im to nismo branili i one su jedva čekale subotu i nedjelju, te bi izjutra otišle kod jednog efendije, malo svratile kući pa na podne namaz i nastavu kod drugog efendije. Tako čitavu godinu. Ali, osim što se njihov trud isplatio, te su puno lakše pamtile sure i napredovale kada je došla nova hidžretska godina i dodjela paketića djeci, sva dječica dobiše po jedan, a tvoje seke po dva paketića...

- Pa dobro! Ovdje nema dva mekteba, ali ja ću svakako naučiti više od seka, jer je moj efendija najbolji efendija! - dobih odgovor.

Iako se mučimo i trudimo oko izgovora i pamćenja malih sura, on se uporno buni i hoće da uči suru u kojoj se spominje njegovo ime-Zekerijja. S ponosom se smješka kada god čuje Kur’anske ajete i svoje ime izgovoreno mekamom nekog učača.

Allah mu olakšao učenje i da bude bolji i od seka i od mame i od babe, a njegovom efendiji i svim efendijama naše Bosne sabur i uspjeh u novoj mektebskoj godini. Amin!

Zilha Ramić