A+ A A-

RS nije i nikad neće biti „država“

zastava-sandzakaUpravni odbor Predstavništva Sandžaka za Skandinaviju izdao je saopćenje za javnost u kojem traži izvinjenje predsjednik Skupštine Srbije Nebojše Stefanovića zbog nazivanja manjeg bosansko-hercegovačkog entiteta „državom“. Također ova izjava se ocjenjuje fašistoidnom i zahtjeva da zauvijek nestanu velikosrpski apetiti prema Bosni i Hercegovini.

U saopćenju se dalje navodi da izjava Nebojše Stefanovića „još jedanput potvrđuje da je velikosrpstvo i dalje glavna politička linija kako u Srbiji tako i u manjem bosansko-hercegovačkom entitetu RS“, te se ukazuje na haške presude kojima je dokazano da je RS nastala na genocidu.

„RS bi mogla postati država samo onda kad na svijetu ne bude više ni jednog živog Bošnjaka“, ističe se u saopćenju i dodaje ukoliko ne bude izvinjenja „zahtjevamo od bošnjačkih političkih predstavnika u institucijama Bosne i Hercegovine da počnu Sandžak imenovati državom i Bošnjačkom republikom. Istovremeno zahtjevamo od političkih i drugih bošnjačkih organizacija u Sandžaku da ubrzaju svoje djelatnosti koje proističu iz legitimnih zahtjeva za obezbjeđivanje autonomije Sandžaka. Izražavamo svoju punu podršku Denisu Bećireviću zamjeniku predsedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine koji je pozvao sve političke snage u odbranu Bosne i Hercegovine“, zaključuje  saopćenje za javnost Upravni odbor Predstavništva Sandžaka za Skandinaviju.