A+ A A-

Sarajevo: Panjina Kula primjer kako biti uključen u održavanje džamije

dzam-panjin-kulaDžematski odbor džemata Panjina Kula je ovog ramazana pokrenuo još jedan vrijedan projekat simboličnog naziva „Naša džamija nas treba“ . Svjesni činjenice da izdržavanje džamije ovisi isključivo o njenim džematlijama, Džematski odbor je pozvao sve domaćine svoga  džemata da skromnim mjesečnim doprinosom od 3 KM podrže i pomognu nesmetano odvijanje redovnog vjerskog života u svojoj džamiji.

Kako bi adekvatno uključili što veći broj domaćina u projekat, Džematski odbor je izradio promotivni letak kojeg je vrijedna džematska omladina u drugoj polovini ramazana dostavila na vrata svih  domaćinstava  u osam ulica koja pripadaju džematu Panjina Kula.  Početak projekta i njegove detalje je ozvaničio imam Muhamed ef. Hasanović  u predzadnjoj ovoramazanskoj hutbi.

Prepoznajući iskrenost namjera i opravdanost navedenih redovnih mjesečnih potreba, u pojekat se uključilo preko 300 domaćinstava pripadajućeg džemata što je znatno premašilo očekivanja Džematskog odbora. Projekat je obuhvatio i  formiranje kvalitetne  baze  SMS i e-mail kontakt podataka svih koji su se uključili u njega,  a sve u cilju uspostavljanja i održavanja dalje komunikacije sa istima. Za početak, svima koji su se uključili u projekat, kao znak zahvalnosti, u ime Džematskog odbora dostavljena je zahvalnica i bajramska čestitka.

Mjesečna prikupljanja će vršiti omladina džemata – uglavnom studenti – koji će obilaziti adrese svih pojedinaca uključenih u projekat i tom prilikom im izdavati priznanice o uplati za tekući mjesec, za šta će biti i adekvatno nagrađena. Tom prilikom će osluhnuti potrebe velikog broja džematlija te saznati eventualne  primjedbe i prijedloge za dalji džematski rad. Redovne mjesečne izvještaje o financijskim izdacima svi zainteresovani mogu pogledati na oglasnoj tabli u džamiji, najkasnije do 10-og u tekućem mjesecu ali i izvršiti provjeru svih računa kod džematskog blagajnika.

Adis T.