Promo banner

A+ A A-

Prema palestinskoj djeci se ne pokazuje milost

palestina-djecaIzraelski veterani su izašli u javnost sa pričama o kulturi zlostavljanja i uznemiravanja palestinske djece na Zapadnoj obali i u Gazi. Izvještaj u kojem se nalaze ispovijesti 30 veterana, detaljno opisuje brojne slučajeve nasilja koje su počinili izraelski vojnici.

Izvještaj je u nedjelju objavila organizacija "Breaking the Silence", koju su 2004. godine osnovali izraelski vojni veterani. Oni su sakupili dokaze i izjave o 850 slučajeva u kojima su učestvovali ili kojima su svjedočili sadašnji i bivši izraelski vojnici.

Ova istraga ima za cilj da posluži kao svjedok trenutnom padu vojnog sistema u sve veće nemoralnosti.

"Riječi vojnika, koje su ovdje zapisane, predstavljaju hitan poziv izraelskom društvu i njegovim vođama. Moramo napraviti veliki preokret zbog cijene vojne kontrole nad okupiranim teritorijama", stoji u izvještaju.

Mnogi izvještaji govore o zatvaranju i zlostavljanju palestinske djece koja na izraelske vojnike bacaju kamenje, kao i o nametanju izraelske kontrole u okupiranim područjima, prenosi Russia Today.

U izvještaju pod nazivom "Šta u stvarnosti predstavlja taj posao?", prvi vodnik oklopne divizije svoj posao opisuje kao kontrolu populacije. Njegova jedinica je svakodnevno ulazila u palestinska sela kako bi se osjetila njihova prisutnost i kako bi se lokalnom stanovništvu pokazalo da regija ne pripada njima.

"Jedna ili dvije patrole bi ušle u selo, uz pratnju džipova, i napravile bi pakao u selima. Nekada bi u selo ušao cijeli vod i hodali bi ulicama kao da su na paradi. Provocirali bi stanovništvo, čak i djecu, u pokušaju da se izazovu neredi", izjavio je prvi vodnik.

Prema njegovim riječima, cilj komandanta je bio da se lokalno stanovništvo prestraši do te mjere da nikome više nikada ne bi palo napamet da baci kamen na nekog vojnika.

Jedan od veterana je detaljno opisao zasjedu koju su vojnici postavili za palestinsku djecu nakon nereda u Qalandiyi na Zapadnoj obali. Njegova jedinica je iznenadila djecu, a dok su ona pokušavala pobjeći, vojnici su ih udarali drvenim palicama.

"Jedni su samo trčali i obarali ih na zemlju. Onda bi došli drugi sa palicama i pretukli bi ih. Oni koji sporo trče uvijek dobiju batine, to je pravilo", rekao je ovaj veteran.

Prema njegovim riječima, takve zasjede su postavljane veoma često, nekad i protiv iste djece. Cilj ovakvih zasjeda je da se djeca obeshrabre i prestanu bacati kamenje na vojnike.

U izvještaju se spominju i mnogi slučajevi zatvaranja djece mlađe od 16 godina. Na oči su im stavljani povezi i nije im davana hrana i voda.

Jedan veteran iz padobranske brigade kaže da je često zatvarao djecu u dobi od 12 do 14 godina, jer su pokušavali preći granicu. Kako kaže, naučeni su da tu djecu ne tretiraju kao malu djecu, već kao male teroriste.

"Oficir obavještajne službe je vidio kako dva vojnika premlaćuju jednog zatvorenika. Mislim da mu nije bilo ni 16 godina", rekao je ovaj padobranac.

Jedan veteran je opisao kako je njegova jedinica često uništavala prodavnice i druge radnje jer im je bilo dosadno. Željeli su izazvati nerede. Prisjetio se i jednog incidenta kada su izraelski vojnici sačekali civile koji su izlazili iz džamije. Na civile je otvorena vatra gumenim mecima u pokušaju da se izazovu neredi. Ukoliko bi uhvatili neko dijete koje je bacalo kamenje, to dijete je kasnije korišteno kao živi štit.

"Nemate pojma kako teško ih pretučemo. Uhvatimo ih, pritisnemo oružje uz njihovo tijelo. Ne mogu se pomaći, totalno se skamene", napisao je ovaj veteran.

Kao odgovor na ovaj izvještaj Izraelske odbrambene snage (IDF) su rekle da je prava namjera organizacije "Breaking the Silence" da stvori negativan publicitet oko IDF-a i vojnika, a ne da se pokrene stvarna istraga.

Yehuda Shaul, član organizacije "Breaking the Silence", je rekao da je do sada 70 svjedoka izašlo u javnost i da su otkrili svoj identitet te da je i on sam jedan od njih.

(Klix.ba)