Promo banner

A+ A A-

Američki pedijatri zagovaraju obrezivanje

operacijaCHICAGO – Američka pedijatrijska akademija (AAP) objavila je nove smjernice u kojima navodi da su zdravstvene koristi obrezivanja dječaka veće od rizika koje nosi ta operacija, ali nije izdala univerzalnu preporuku za obrezivanje priopćivši da je konačna odluka na roditeljima.

Takve su smjernice izdane zbog znanstvenih dokaza koji pokazuju da obrezivanje dječaka može smanjiti rizik od urinarnih infekcija, karcinoma penisa i spolno prenosivih bolesti, uključujući HIV i HPV.

Iako je izjava AAP-a o obrezivanju iz 1999. bila prilično neutralna, nova izjava, objavljena u stručnom časopisu Pediatrics zagovara taj medicinski postupak. U njoj se kaže da zdravstvene koristi obrezivanja novorođenih dječaka »opravdavaju dostupnost te procedure za porodice koje je odaberu«.

»Mi ne kažemo da to morate napraviti«, rekao je dr. Andrew Freedman, pedijatar-urolog u medicinskom centru Cedars-Sinai u Los Angelesu. »Ako porodica misli da je to u najboljem interesu djeteta, mi poručujemo da su koristi dovoljne da im pomognemo da to učine.«

AAP također navodi da obrezivanje muškaraca nema nikakva negativnog učinka na seksualnu funkciju i zadovoljstvo.

(Hina)