A+ A A-

Mostar: Demobilizirani borci brigade „Bregava“ obilježili 20-tu godišnjicu osnivanja

Demobilizirani pripadnici 42 (442) brdske brigade „Bregava“sinoć su (26.8.2012.) na Gubavici nadomak Mostara obilježili dvadesetu godišnjicu formirana ove jedinice A RBiH. Svečanost je počela raportom, kojeg je, pred postrojenim demobiliziranim vojnicima, potpredsjedniku Federacije BiH Mirsadu Kebi predao njihov ratni komandant Esad Šejtanić. U kratkom podsjećanju na slavne i sudbonosne dane prvi ratni komandant brigade Bregava, Bajro Pizović, s velikim uzbuđenjem, izrazio je lično zadovoljstvo što je bio jedan od onih ljudi koji su bili spremni do smrti braniti domovinu i što su pripadnici ove brigade izvršavali ratne zadatke, ma kako oni bili teški, i ma na kojem dijelu teritorije ti zadaci su trebali biti izvršeni. „Želja mi je da buduće generacije ne zaborave one koji su dali ono najsvetije na ovom svijetu, svoje živote, da ne zaborave ratne vojne invalide, koji su dali dijelove svoga tijela. Nije bilo lahko biti pripadnik ARBiH u totalnom okruženju i sa skromnim resursima. Narod i borci suživjeli zajedno. Želim da i mi danas i ubuduće živim zajedno i da budemo jedinstveni“, rekao je Pizović. 

breg-god-08-2012-1 

O nužnosti jedinstva bošnjačkog naroda i jedinstvu svih patriota BiH govorio je i potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo.  „Vi ste, čuvajući čast i dostojanstvo, iz situacije, koja je po svim vojničkim pravilima bila izgubljena, sačuvali svoje porodice, svoju državu i slobodu kao jedan od najvećih ljudskih ideala. Sačuvali smo i državu i slobodu boreći se srcem i ljudskošću, hrabrošću Hercegovaca. Mi smo mali narod koji drži uzdignutu glavu i gleda u budućnosti ikoji neće nikada pristati da bude porobljen“, ocijenio je Kebo. Govoreći o aktuelnoj društveno političkoj situaciji Kebo je istakao kako se na sve strane mogu čuti govori nacionalnog okupljanja, mržnje i prijetnje. „Naš odgovor je demokratska borba, mir i dijalog za bolju i izvjesnu budućnost naše djece. Pobijedićemo!“, zaključio je Kebo.       

Brigada Bregava formirana je 21.8. 1992.g. U svom ratnom putu brigada je iznjedrila 20 dobitnika najviših armijskih priznanja: orden zlatni grb sa mačevima i zlatni ljiljan. U toku rata brigada je dala 159boraca, za sudbinu njih osam još uvijek se ništa ne zna. Nakon rata prirodnom smrću umrlo je 134 pripadnika ove brigade. Velik broj pripadnika brigade nakon rata iselio se u zemlje širom svijeta. Bio je to trenutak da se još jednom prisjete ciljeva i ideala za koje su ginuli i bili spremni dati svoje živote. 

breg-god-08-2012-2