A+ A A-

U Edinburgu održana sesija o BiH

U okviru međunarodnog festivala knjige "Edinburgh International Book Festival - Edinburgh 2012" u petak (24.08) održana je sesija o Bosni i Hercegovini 20 godina nakon agresije. Uvodničari u ovoj sesiji bili su reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić, Donald Reeves iz organizacije „Soul of Europe“ i profesor Hugh Goddard.

reis-edinb-08-2012-1a

Govoreći o stanju u Bosni i Hercegovini reisu-l-ulema je, između ostalog kazao:

- Zbog svoje vlastite budućnosti Europa ne smije dozvoliti da se genocid u Bosni i Hercegovini nagradi, niti smije mirno gledati i slušati negaciju genocida. To je bosanska poruka Europi nakon 20 godina od opsade Sarajeva i agresije na suverenu državu Bosnu i Hercegovinu - naglasio je reisu-l-ulema Cerić u svom govoru u Edinburgu.

Na poziv Al-Walid centra reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić učestvuje na Međunarodnom festivalu knjige u Edinburgu u okviru kojeg je također imao obraćanje u dijelu programa koji se odnosi na Islam i islamski svijet.

Međunarodni festival knjige u Edinburgu, koji se održava od 11. do 27. augusta, ubraja se u najznačajnije manifestacije ove vrste u svijetu. Ove godine učešće na festivalu uzet će preko 800 autora iz različitih oblasti među kojima su romanopisci, pjesnici, znanstvenici, filozofi, sportisti, ilustratori, likovni umjetnici, povjesničari,  biografi, ekonomisti, dobitnici Nobelove nagrade kao i mnogi drugi.