A+ A A-

Bajramske aktivnosti u Tešnju

Bajram-namaz je klanjan u 36 džamija na području Medžlisa IZ-e Tešanj.

Centralna manifestacija na području Medžlisa IZ-e Tešanj u povodu RAMAZANSKOG-BAJRAMA održana je u Čarši-džamiji u Tešnju, gdje je bajram-namaz klanjao i hutbu održao glavni imam Medžlisa IZ-e Tešanj mr. Fuad ef. Omerbašić.

Vrijeme od sabah-namaza do bajram-namaza imami su u svim džamijama iskoristili za prigodna obraćanja vjernicima, ove godine, sa težištem na odgoj i obrazovanje mladih kroz školu i posebno mektebsku nastavu.

baj-svec-tesanj-08-2012-1

U Čarši-džamiji u Tešnju prisutnima se obratio džematski imam Enver ef. Kurtić.

Na bajram-namazu džamije i haremi su bili ispunjeni klanjačima.

Bajramski prijem je upriličen u restoranu "UKUS" u Tešnju. Na prijem su pozvani: članovi IO Medžlisa IZ-e Tešanj, imami i predsjednici džematskih odbora, nosioci zakonodavne i izvršne vlasti iz Tešnja na svim nivoima, privrednici, nosioci funkcija javnih ustanova i preduzeća, saradnici Medžlisa IZ-e Tešanj i brojni drugi zvaničnici. Ove godine specijalni gost je bio akademik Abdulah Sidran.

Prisutnima na prijemu su se prigodno obratili i Bajram čestitali Općinski načelnik Fuad Šišić i glavni imam Medžlisa IZ-e Tešanj mr. Fuad ef. Omerbašić.                     

Dan šehida

Dan šehida je obilježen u svim džematima prema Protokolu Rijaseta IZ-e u BiH, (predajom hatma dova za šehide, obilaskom šehidskih mezarja, učenjem Jasina i Fatihe).

Centralna manifestacija održana je u džematu Džemilić Planje gdje je otkriveno šehidsko spomen obilježje za šehide, proučen mevlud i hatma dova za proučene hatme koje su proučili imami Medžlisa IZ-e Tešanj i asocijacija žena "Fatma" Tešanj. 

Šehidsko spomen obilježje otkrile su kćerke šehida Melisa Piro i Fatima Sarajlić.

Moderator programa na otkrivanju šehidskog spomen obilježja bio je džematski imam Haris ef. Zahirović koji je upoznao prisutne sa imenima šehida i civilnih žrtava.

Prisutnima su se prigodno obratili Senad Travnjak ispred Građevinskog odbora i MZ Džemilić Planje, Muhamed Jahić, predsjednik OPŠiPB Općine Tešanj, Općinski načelnik hadži Fuad Šišić i glavni imam Medžlisa IZ-e Tešanj mr. Fuad ef. Omerbašić. llahije je učio Hor Medžlisa IZ-e Tešanj, a potresnu recitaciju o šehidima Dž.Planja autora Mustafe Turkeša pročitala je učenica srednje škole Senada Turkeš.

Pored velikog broja rodbine i prijatelja programu su prisustvovali: imami, predsjednik IO Medžlisa IZ-e Tešanj Zehrudin Kruško sa saradnicima, ratni komandanti, Zastupnik u skupštini BiH hadži Šemsudin Mehmedović, predsjednik RVI Tešanj hadži Muharem Sejdić, predsjednik JOB - Unije veterana Adem Mahalbašić i rukovodstvo asocijacije žena "Fatma" iz Tešnja.

Nakon otkrivanja spomen obilježja i proučene dove, u džamiji ovog džemata klanjan je podne namaz, proučen mevlud i  hatma dova pred duše šehida nakon proučenih hatmi.

Mevlud su proučili imami i Hor Medžlisa IZ-e Tešanj, prigodan vaz održao glavni imam mr. Fuad ef. Omerbašić, a dovu proučio Ramo ef. Halilović - raniji imam ovog džemata koji je službovao u ratnom periodu. 

U haremu džamije domaćini su upriličili zajednički narodni ručak za zvanice, goste i prisutne vjernike na mevludu, gdje su uručene i zahvalnice vakifima za pruženu pomoć u izgradnji šehidskog spomen obilježja i organizaciji ove manifestacije.

Prema riječima Senada Travnjaka izgradnja šehidskog spomen obilježja započela je 2008.godine.

Ukupna vrijednost izvedenih radova je 22.000,00 KM, od čega je u novcu uloženo 13.800, 00 KM, a ostali dio građani su akcijski izveli vlastitim radom. Novčana sredstva su obezbijedili: Općina Tešanj u iznosu od 10.000,00 KM, OPŠiPB općine Tešanja 1.000,00 KM, a preostali dio džematlije Džemilić Planja.

U svom obraćanju, pored zahvale Općini Tešanj, Medžlisu IZ-e Tešanj, MZ i Građevinskom odboru Džemilić Planje, predsjednik OPŠiPB općine Tešanj Muhamed Jahić je istakao da se otkrivanjem ovog šehidskog spomen obilježja privodi kraju projekat izgradnje šehidskih spomen obilježja po mjesnim zajednicama na području Općine Tešanj te da će izgradnjom u Jevadžijama ovaj projekat biti okončan.