A+ A A-

Tuzla: Ramazanske aktivnosti u džematu Krojčica

Džemat Krojčica jedan je od džemata koji su u veoma kratkom vremenskom periodu postigli mnogo uspjeha kako na planu izgradnje objekata (džamija, vakufska, kuća, mekteb isl.) tako i na planu edukacije djece, mladih i starijih džematlija. Izgradnja džamije u džematu Krojčica počela je 18.08.2001. godine, a datum svečanog otvorenja je 18.06.2006. godine. Dimenzije džamije su 10 x 11 m. Visina munare je 26 m.  U sklopu džamije, sve do izgradnje novog objekta sa učionicom, nalazila se i mektebska učionica 5x4 m a taj prostor danas je preuređen i koristi se za obavljanje namaza. Džamija je izgrađena isključivo vlastitim sredstvima džematlija. Od početka izgradnje za nepuna tri mjeseca džamija je bila osposobljena za obavljanje namaza. Uz veliki trud džematskog odbora i džematlija, te podršku Medžlisa IZ Tuzla, kojem ovaj džemat i pripada, prije nekoliko godina uz džamiju je izgrađena vakufska kuća koja u prizemlju ima dobro opremljenu, veću metebsku učionicu. Ovog proljeća na džamiji je promijenjena kompletna stolarija što je donacija jednog od džematlija ovog džemata.

ram-akt-krojcica-tuz-08-2012-1

Kao i u mnogim drugim džematima širom Bosne i Hercegovine, tako se i u ovom, tokom mjeseca Ramazana organizuju zajednički iftari. Ovog Ramazana organizovana su tri iftara. Zajednički iftar za veliki broj džematlija organizovan je u haremu džamije. Iftari su oragnizovani i za polaznike metebske nastave kao i  iftar za mlade.

Već nekoliko godina mukabelu u ovom džematu uče džamtlije, polaznici mektebske nastave i učenici i učenice Behram-begove medrese koji su raspoređeni u ovaj džemat na ramazansku praksu. Iako je to rijetkost u našim džematima, uz veliko zalaganje imama ove džamije hfz. Merim-ef. Đulović, skoro sve džematlije koje ovog Ramazana uče mukabelu, arapsko pismo su savladali prije nekoliko godina. Bez obzira na njihove godine, uz veliku želju i trud veliki broj njih je prije nekoliko mjeseci savladao i osnove tedžvida.

Polaznici mektebske nastave ostvaruju zapažene rezultate na takmičenjima a 26. Ramazana, povodom mubarek večeri Lejletul-Kadr, uz prigodan program koji su pripremili upriličena je i dodjela Svjedodžbu o završenoj I i II hatmi džematlijama ovog džemata i polaznicima mektebske nastave. Svjedodžbu o završenoj prvoj  hatmi dobili su: Ibrahim Čehajić, Eldar Ćatibušić i Mirha Mehmedović a svjedodžbu o završenoj drugoj hatmi dobili su: Melisa Omerović, Dženana Ćudić, Merjema Đulović, Minela Rakovac, Eldar Ćatibušić, Amina Aljić, Hata Poljaković, Ejub Salkić, h. Ibrahim hatunić, Alija Ahčić, Elmaz Buljubašić, Zumra Muslić, Galib Jahić, h. Muharem Mujabašić, h. Hasiba Mujkić, Ajka Halilčević, Munira Aljić.  Uz rad sa djecom i mladima, imam ovog džemata hfz. Merim-ef Đulović, svake godine organizuje edukativne programe za odrasle. Ti programi prije svega podrazumijevaju učenje arapskog pisma,  tedžvida te osnovnih pojmova iz fikha, akaida, ahlaka i drugih oblasti.

Ramazan ove godine u džematu Krojčica protekao je sa posebnim osjećajem zajedništva. Zajedničkim iftarima, druženjima i razgovorima nakon teravih namaza, zajedničkim nafilama, mukabelama i drugim ibadetima džematlije ovog džemata zadovoljno su ispratili još jedan mubarek mjesec Ramazan. I bajram će dočekati zajedno, a nakon bajrama planirani su novi edukativni programi i druženja.

Hfz. Merim-ef. Đulović od 2005. godine imam je u džematu Krojčica, Medžlis Islamske zajednice Tuzla. Behram-begovu medresu završio je 1997. godine a zatim godinu dana boravi na Zarka Private University, Amman – Jordan na usavršavanju arapskog jezika. Pred stručnom komisijom Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini 2004.god. položio je hifz a trenutno je apsolvent na Fakultetu Islamskih nauka u Sarajevu. Svoj radni angažman veže za Islamsku zajednicu. Od 1999.-2000. godine predavao je Islamsku vjeronauku u OŠ Brčanska Malta u Tuzli a nakon toga od 2000.- 2005 god. bio je imam u džematu Potur malaha, Medžlis Islamske zajednice Gornja Tuzla.

„Rad u džematu Krojčica veliki je izazov ali i prilika za realizaciju i praktičnu primjenu teoretskog znanja jer vas ovaj džemat i njegove džematlije na poseban način motivišu za rad. Njihova velika želja za znanjem i napredovanjem je blagodat i milost koju im je Uzvišeni Allah dž.š. podario a nama muallimima obaveza za što bolji i aktivniji rad.“- ističe hfz. Merim-ef. Đulović.

Amina Đulović

  • 0101