Promo banner

A+ A A-

Bajramska izložba slika u Mostaru

Bajramsku izložbu slika autora Salema Hadžiomerovića Šice u kulturnom centru „Kralj Fahd“ u ponedjeljak (20.08) veče pred zaljubljenicama ove vrste umjetnosti otvorio je dr. Ibrahim Kajan. Pokrovitelj ove izložbe, nadahnut preporukama Božijeg poslanika da se bajrami ukrašavaju lijepim slikama i lijepim riječima bilo je Mostarsko muftijstvo. Otvarajući izložbu koja će biti otvorena narednih deset dana dr. Kajan svojim slatkim književnim jezikom na izuzetno dojmljiv način predstavio je cjelokupan likovni Hadžiomerovićev opus. „Motivski niz, cijele serije motiva, okuplja se oko tema koje jesu njegove intimne, ali istodobno i javne, ovoga grada prije svega, u kojem prepoznajemo svaki kamen uzidan u bilo koji mostarski duvar. I mi to znamo, prepoznajemo jer je naše pojedinačno sjećanje na znanja vremena prije nas preuzeto s majčinim mlijekom“, ocijenio je dr. Kajan.

izl-slik-most-08-2012-1

Ono što Hadžiomerovića izdvaja od drugih mostarskih slikara je jedinstvena tehnika izrade. Prvi njegov ciklus ispunjavaju slike od slame rađene na platnu. „Slikanje slamom najsličnije je tehnici intarzije. To je tehnika antičkih vremena, koja u različitim varijacijama ima svoj vječni, trajni prostor unutar likovnog svijeta. Slama na platnu sjaji poput zlata i ne hrđa poput zlata, nego dobiva kao i zlato zlatnu patinu vremena. Kod Hadžiomerovića dominiraju mostarski motivi, ne samo sakralni, poput džamija, i onih kojih više fizički nema nego i arhitektonskih remek djela poput Starog mosta, Bišćevića ćoška. Mostarski su i motivi koji uspijevaju po cijeloj mediteranskoj Hercegovini: grođže, šipci, cijet jabuke…. „, istako je Kajan. On je za Hadžiomerovića kazao kako ga karakterizira poetska težnja koja lebdi iznad zbilje, kao odraz u vodi te iste zbilje, koja se zrcali u njoj, s reduciranim, metamorfoznim elementima izvorne strukture.

izl-slik-most-08-2012-2

Hadžiomerović je rođen u Mostaru gdje je završio osnovnu i srednju Tehničku školu građevinskog smjera. Kao uposlenik ŽTP Sarajevo dobio je stipendiju i na taj način je pohađao redovni studij na Građevinskom fakultetu u Sarajevu. Također, bavio se i sportom kao aktivan nogometaš desetak godina. Završio je i trogodišnju muzičku školu u KUD 'Abrašević' gdje je amaterski oko 20 godina bio član u Narodnom orkestru. Od 1994. se aktivno bavi slikarstvom i do danas je u Mostaru izlagao na sedam samostalnih izložbi.

H.E.