Promo banner

A+ A A-

Ramazanski Dani u novom BHIC u Astoriji

Ovaj Ramazan 1433 hidžretske g. (ove 2012.) poseban je za nas Bošnjake New York-a, jer ove ga godine po prvi puta dočekujemo u svom novom Islamskom Centru. Mediji su o tome već izvještavali, ali mi iznova, sa ponosom ističemo kako smo Allahovom voljom došli do prekrasnog objekta na jednoj od najboljih njujorških adresa u Astoriji gdje živi i okuplja se veliki broj Bošnjaka. Ovaj centar, kako to kažu stručnjaci i dobri poznavaoci tržišta nekretnina u New Yorku ima veliki potencijal u smislu dogradnje i korišćenja tzv. “air rights” (zračnih prava). Približavamo se evo i prvoj godišnjici od kupovine objekta koji je uz velikodušne donacije vakifa već odplaćen u gotovini prošle godine.

ram-ast-08-2012-1

Vrata otvorena od Aprila ove godine

Nakon obsežnih radova na objektu i prilagodjavanja za naše potrebe, u nekadašnjem hramu Jehovinih svjedoka, vrata našeg Islamskog Centra otvorena su od Aprila ove godine. Od tada se u Centru klanja svih pet vakata namaza i veliča Allah dž.š., koji u  Časnom Kuranu kaže:  „O vjernici, namaz obavljajte i Gospodaru svome se klanjajte, i dobra djela činite da biste postigli ono što želite.“ (EI-Had­ždž, 77.) i : „Redovno namaz obavljajte, naročito onaj krajem dana i pred Allahom ponizno stojte.“ (El­-Bekare, 238.)

Uz odličan prijem i posjećenost braće i sestara iz lokalnih muslimanskih zajednica, naše džematlije klanjaju rame uz rame sa svojim komšijama muslimanima koji žive i rade u Astoriji. Naša džamija je širom otvorena za sve vjernike Amerikance, kao i goste koji vode porijeklom iz mnogih krajeva svijeta, što samo odražava kulturni internacionalni mozaik New Yorka u kome se govore svi jezici svijeta ali se moli i istom Stvoritelju,

Vjerujući da bi naš Islamski Centar uskoro mogao postati vrijedan islamski dragulj u pomenutom kulturnom mozaiku najpoznatijeg američkog grada, ponosni smo što su i medju nama vrlo često i braća i sestre koji vode porijeklo sa indisjskog subkontineta (Bangladeša i Pakistana) i arapskih zemalja.

Ova harmonija i bratska ljubav izmedju vjernika Muslimana posebno se osjeća u tekućem mjesecu ramazanu i vjerujemo kako bi mogla poslužiti za primjer svima. Zajedničko pripremanje iftara (hyperlink to: https://picasaweb.google.com/108196037636839579747/RamazanskiIftarUBHICNY2012?authuser=0&;feat=directlink ), klanjanje teravije (hyperlink to: http://www.facebook.com/media/set/?set=a.4080140173615.2156627.1585876801&;type=1 ), odziv na tribine i predavanja, (hyperlink to: http://www.youtube.com/user/1bhicny1) te nesebične donacije su samo neki od pokazatelja da ummet Muhammeda A.S. na ovim prostorima može i treba da se drži zajedno te u pravom smislu riječi definiše jednu šaroliku zajednicu – Džemat.

Pružena ruka Islama

Podsjećajući na Kur’anski ajet "Ti doista, ne možeš uputiti na pravi put onoga koga ti želiš da uputiš, - Allah ukazuje na pravi put onome kome On hoće, i On dobro zna one koji će pravim putem poći." (Al-Qasas 56)” naš  imam Mehdija ef. Demirović je imao je priliku da posvjedoči vraćanju u Islam dviju sestara i jednog brata.

Naime, u toku mjeseca Ramazana sklopljena su dva šerijatska braka u Bosansko Hercegovačkom Islamskom Centru NY (BHICNY), gdje su, u oba slučaja - sestre Amerikanke prešle na Islam. Petnaestog dana ramazana (3. Avgusta) sklopljen je šerijatski brak izmedju Ibrahima Mazena i Neli Dejesus, Amerikanke meksičkog porijekla uz mehr od $1000. Prisutan je bio i Imam Muhammad A. Khan predsjedavajući zaklade - Islamic Foundation of New York. Pred samu džumu namaz 22-og dana ramazana (10. avgusta) brak je sklopljen izmedju Aldina Gačevića i Tare Pizzi, prilikom  čega se u Islam vratila naša sestra Tara.

Treći dogadjaj istim povodom prelaska u Islam upriličen je za vrijeme iftara u našem džematu kada je brat, takodje Amerikanac izgovorio šehadet pred prepunom džamijom i našim uvaženim gostima dr. Hazimom ef. Fazlićem i Imamom Omarom Saleem Abu-Namousom, koji su tu noć bili naši musafiri. I ovo je još jedan u nizu dokaza da nema upute bez Allahove upute i milosti.

Odtuda zadovoljno, odavde iz New Yorka upućujemo dovu Allahu s.w.t. da On, naš Stvoritelj – uputi na pravi put svu našu braću i sestre, naše bližnje i sve one koji još uvijek lutaju u mraku - kako ovdje u Americi tako i u dragoj nam domovini Bosni i Hercegovini. Amin.

Press BHICNY

  • 0101