A+ A A-

Doboj: Lejletu – l –kadr svečano obilježena u džematu Hadžići – Mala Brijesnica

U utorak 14.08.2012.god. / 16. Ramazana 1433.h.g.  u organizaciji džemata Hadžići – Mala Brijesnica, Medžlis IZ  Doboj, a u povodu najodabranije noći Lejletu-l-kadr organiziran je  zajednički iftar i prigodan program, na kojem je prisustvovalo preko 200 džematlija, te gostiju i imama  iz svih džemata sa područja Doboj Istoka.

Veoma bogat iftarski meni  koji se sastojao od  veoma ukusnog bosanskog gulaša, četvero janjadi, bosanskaih hormašica i tulumbi, hladnog i ukusnog bostana, raznog soka i šerbeta, te lijepe bosanske kahve uz veoma  hladnu  vodu poznatu u ovim karajevima kao ‘’Kahrimanovača’’, pripremiše vrijedne i složne džematlije džemata Hadžići, na čelu sa imamom Senad ef. Šiljićem, džematskim odborom, vrijednim donatorima, te vrijednom i čestitom omladinom ovog džemata.

lk-doboj-08-2012-1

Zajedničkom iftaru prethodilo je zajedničko klanjanje akšam namaza u džamiji, a nakon toga zajednički iftar u haremu ispred džamije,u sklopu kojeg je pripremljen i svečani vatromet,što je sve skupa izazvalo veliko divljenje i radost prisutnih, i gostiju i domaćina, a posebno  najmlađih džematlija – oko 50 djece – polaznika mektebske nastave, džemata Hadžići.

Nakon iftara klanjanja je teravih-namaz, a nakon teravih-namaza izveden je prigodan program, kojeg su izveli učenici mekteba sa svojim muallimom Senad ef.

Posebno zadovoljstvo je bilo vidjeti veliki broj omladine, djece i džematlija koji su džamiju u Hadžićima  ispunili  do posljednjeg mjesta.

Na početku programa Senad ef. se obratio džematlijama, zahvalivši im na velikom odzivu, a posebno na učešću u organizaciji i pripremi zajedničkog iftara,te kazao da je ovo dokaz da kada god se muslimani drže zajedništva i sloge da mogu napraviti i uraditi velike i dobre poslove i hajrate kao što je ovaj zajednički iftar u džematu.

Također je pozvao svoje džematlije da ostanu ovako čvrsti i složni i u budućnosti, a posebno je apelirao na omladinu i mlađe džematlije da se aktivnije uključuju u džematske i zajedničke aktivnosti,jer kako je kazao zajednički i u slozi je lakše raditi i postizati velike rezultate za dobrobit svih, te ih pozvao da što češće i  aktivnije dolaze u džamiju, na džumu namaz, jer time se postiže osjećaj sigurnosti i jačine jednog džemata i zajednice muslimana.

 Napomenuvši vrijednost i značaj zekata i Sadekatu-l-fitra – Vitara, Senad ef. je također pozvao svoje džematlije da i ovu obavezu kao muslimani izvrše do kraja Ramazana, naglasivši da je to obaveza svakog muslimana i muslimanke, te da je to za dobro njih i članova njihovih porodica, posebno djece, kazavši da je Sadekatu-l-fitr – Vitre, zekat na tijelo, nešto čime se zaslužuje Božija zaštita od svih problema,nedaća i bolesti do sljedećeg Ramazana tokom cijele godine, te da je to iskup I čišćenje posta od  eventualnih pogreški napravljenih u toku Ramazana.

U nastavku programa učenici mekteba su uz ilahije i prigodne recitacije izveli prigodan i lijep program, nakon čega je proučena zajednička dova.

Nakon programa napravljena je pauza od pola sata,a nakon pauze klanjanja je zajednička nafila namaz od 10 rekata.

Tako da su program i aktivnosti u povodu mubarek noći Lejletu-l-kadr u džematu Hadžići trajali do kasno u noć, nakon čega su se džematlije uputili  svojim kućama nastavivši ibadet do samog sehura, kada su opet zajednički u svojoj džamiji obavili sabah namaz.

  • 391453_394581233940126_2142347229_n391453_394581233940126_2142347229_n