Promo banner

A+ A A-

27. noć ramazana svečano obilježena u Žepču

U utorak, 26. Ramazana 1433.h.g/14.08.2012.godine, u džematu Žepče obilježena je "noć bolja od hiljadu mjeseci"-27.noć Ramazana, Lejletu-l-Kadr. U skladu sa tradicijom u ovom džematu, mevlud su, u povodu noći Kadra, i ove godine priredili Irfan i Fuad Šečić sa svojim porodicama.
Kao i ranijih godina, kada je noć Kadra u pitanju, Ferhat-pašina džamija nije mogla primiti sve one koji su željeli ovu noć provesti u džamiji i u veličanju Allaha dž.š. te se klanjalo i ispred džamije.

lk-zepce-08-2012-1

Mevludski program izveli su članovi hora MIZ-e Žepče, potpomognuti imamima iz ovoga džemata, i posebnim gostom hfz. Ilyasom Yildizom, koji je za ovu svečanost, pored predivno proučenih kur'anskih ajeta, oduševio i učenjem mevluda na turskom jeziku.

Po završetku mevludskog dijela programa, prisutnima se obratio gost predavač, dr. Dževad Hodžić, profesor na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu. Njegovo izlaganje pratilo se sa posebnom pažnjom, kada je dr. Hodžić govorio o vrijednostima noći Kadra ali i o prvim riječima objave – IKRE'. Dr. Hodžić je, između ostalog kazao, da musliman danas mora čitati dvije Allahove knjige, a to su Kur'an, jedna knjiga, i kosmos, vasiona, priroda, druga Allahova knjiga, takođe izuzetno bogata ajetima i dokazima Uzvišenog, te da samo čitajući i izučavajući, odnosno obrazujući se, muslimani danas imaju svoju šansu.
Na kraju, molimo uzvišenoga Allaha dž.š. da dr.Hodžića nagradi za njegov trud i riječi upućene prisutnima, a isto tako neka dragi Bog nagradi i porodice Šečić, organizatore mevluda, te da im da snage da i ubuduće nastave sa ovim hairli djelom, AMIN!

  • kadr1kadr1