Promo banner

A+ A A-

Tradicionalni ramazanski omladinski iftar u Norrköpingu

Sa zadnjim zrakama sunca, 11. avgusta 2012. godine, počele su pristizati prve grupe omladine na Tradicionalni omladinski iftar u Norrköpingu. Pri samom ulasku u Mesdžid IZ Norrköping zatičemo brojnu aktivnu i raspoloženu omladinu koja, u toploj ramazanskoj atmosferi i mirisima raznih jela koja su ispunjavala stolove, vrijedno obavlja zadnje pripreme za iftar i servira hranu do posljednjeg mjesta na stolovima. Prije ijedne riječi dobrodošlice, već sam se osjećao  dobrodošlim i odmah se uklapio u taj predivni ramazanski ambijent i osjećao se lijepo.

iftar-oml-noceping-08-2012

Nisu izostale ni riječi bujruma i dobrodošlice, koje je srdačno uputila predsjednica Omladinske organizacije u Norrköpingu, Nela Mašinović, brojnoj okupljenoj omladini, a tako i ramazanskom softi koji za ovaj ramazan boravi u IZ Örebro, Abidu Pašiću iz Kotor Varoši. On je student IPF-a u Bihaću i prisutnoj omladini se obratio sa prigodnim predavanjem, ističući važnost ove vrste okupljanja, druženja, razgovora u džamijskom ambijentu, mladalačkom duhu, konstatirajući: ”Kako je lijepo kada nekome šta pomognemo, koji osjećaj zadovoljstva, osjećaj da možemo nekome pomoći. Pomoći bez očekivanja zahvalnosti, osjećaja da smo korisni članovi društva, svoga džemata, omladinske organizacije…” završavajući: ”Savremena omladina je preokupirana raznim informaciono-tehničkim sredstvima: mobiteli, razne igrice, kompjuteri, facebook. Sve čine samo da nas odvrate od džamije, od posta, od roditelja, pa je potrebno da o ovome razmislimo, da se okrenemo sebi, svojim roditeljima, svome džematu i omladini, vršnjacima na prirodan način.”

Polaznik mektebske nastave mlađahni Almir Ključanin je učio ezan, a akšam namaz, kao i teravih namaz je predvodio Abid Pašić, ramazanski softa.

Iftar je ovosvjetska radost postača. Ona je večeras umnogostručena u zajedničkom iftaru sa vršnjacima, dragim ljudima. Ovom iftaru su se odazvali omladinci i omladinke iz Linköpinga na čelu s muallimom Amilom Čajlakovic i predsjednicom Omladinske organizacije Jasminom Šehic, kao i omladinci i omladinke iz Stockholma, Örebra, Jönköpinga, Motale, Nyköpinga, Finspånga i naravno domaćini iz Norrköpinga.

Nakon teravih namaza omladini se obratio i sekretar BEMUF-a Izet Bešić, prenoseći omladini i iskustvo boravka u koncentracionom logoru na području Prijedora u toku agresije na našu Domovinu, prije tačno 20 godina. Poručio je da se o agresiji na BiH priča, da za to omladina zna i da se pamti. Sekretar je pružio i aktuelne informacije iz BEMUF-a. On je odgovarao pitanja postavljena od  prisutne omladine o aktivnostima BEMUF-a i pozvao prisutne da i ove godine budu članovi BEMUF-a popunjavajući pristupnice, što je prisutna omladina odmah i učinila.

Ispred IZ i BOO Norrköping, vrijedna i požrtvovana Ernada Mehanović, bivša članica IO-a BEMUF-a, uz zahvale zbog njegova prisutva iftaru, uručila je Izetu Bešiću skroman poklon, promotivni materijal o Allahovim poslanicima i ashabima Allahova poslanika Muhameda a.s. Ernada je uputila i riječi zahvale svim momcima i djevojkama koji su prešli stotine kilometara da bi došli na ovaj zajednički iftar.  

O svojim utiscima i doživljaju iftara, Amina Imamović, koja kao gost kod rodbine boravi ovdje za vrijeme raspusta, inače iz Hadžića, kaže: ”Došavši ovdje, svi su me lijepo dočekali. Svi su dobri i jako mi je lijepo ovdje. Večeras je posebno lijepo kada je priređen omladinski iftar i druženje omladine nakon teravih namaza. Lijepo je, svi se poštuju. Za ovaj iftar imam samo sve pohvale.

Ermina Kojić brine o horu ilahija i kasida, te o programu. Ona uvijek ide i razmišlja korak dalje, pa nam kaže: ”…Večerašnji omladinski iftar, kao i uvijek, bio je odličan. Dobra prilika za druženje i upoznali smo dosta nove braće i sestara. Želja i nada nam je da ćemo se uvijek ovako susretati i lijepo družiti.”

Ramazanski softa Abid Pašić nam dolazi iz Kotor Varoši. Za naš iftar kaže: ”Sam dojam mladih lica koja su krasila ovaj iftar, ne znam šta bih drugo mogao reći, nego da je primjetno da islam živi u našoj omladini, tako i u našim porodicama. Ova omladina je jačina, snaga i ogledalo islama. Bio sam počašćen da održim predavanje i predvodim namaz. Fino je to, jer omladina treba glas svoga vrsnjaka…”

Čule su se pohvale na izvrsnu organizaciju i ovog Tradicionalnog omladinskog iftara. Mi bismo rekli: s pravom! Pohvala i dragoj omladini iz susjednih gradova koji su svojim prisustvom uveličali i uljepšali ovaj iftar. Radost je time bila kompletnija!

Bilo je impresivno vidjeti i doživjeti brojne safove mladih duša, momaka i djevojaka na akšam namazu, na iftaru, na jaciji, teravih namazu, na ugodnom omladinskom druženju do sehura.

Molimo Allaha da ih učvrsti na pravom putu, da im omili islam i rad za islam i musliamane, amin!

Tekst: Zekerijah ef. Čajlaković

Foto: Nela Mašinović, Amar Hasanagić

  • 0101