A+ A A-

Zasjedanje OIK-a: Suspendovano članstvo Sirije

Režim u Damasku sve više zapada u izolaciju. Sada je i Organizacija islamske konferencije (OIC) suspendovala Siriju iz svog članstva. Istaknuto je da muslimani "više ne mogu da prihvate režim koji masakrira svoj narod".

Ovaj korak ima simboličan karakter pa ipak pokazuje kako sirijski predsjednik Bašar el Asad sve više gubi podršku islamskog svijeta. U obrazloženju je rečeno da Asad nesmanjeno provodi nasilje nad ustanicima ali i civilnim stanovništvom. Prolivanje krvi mora odmah prestati, rečeno je u rezoluciji Organizacije islamske saradnje koja je usvojena na vanrednom samitu šefova država i vlada u saudijskoj Meki. Na samit je pozvao kralj Abdulah, koji poput vođstva Katara, Jordana i Turske stoji na strani sirijskih ustanika.

oic-08-2012

Jedine dvije zemlje koje su se usprotivile isključenju Sirije bile su Iran i Alžir. Zemlje poput Pakistana i Kazahstana zatražile su i da se opoziciji pripiše suodgovornost za krvavi konflikt. Arapska liga i većina zemalja, članica Organizacija islamske konferencije raskrstile su sa sirijskim režimom još u novembru prošle godine.

UN prvi put govori o ratnim zločinima

Istovremeno Komisija UN-a za Siriju, koju je imenovalo UN-ovo Vijeće za ljudska prava, objavila je da Asadov režim vrši sistematske zločine u Siriji. Komisija je dodala i da ustanici snose dio krivice za ubistva, mučenja i proizvoljna ubijanja. Predsjednik UN-ove komisije za Siriju, Brazilijanac Sergio Pinheiro je izjavio: "Posljedica svega toga je da imamo velika kršenja ljudskih prava ali i puno zloupotreba od strane protivnika Asadovog režima. Ono što je novina od juna 2012. je da smo zatražili da se poštuje međunarodno humanitarno pravo. Jer obje strane vrše ratne zločine. "

Ugrožen i Liban

Istovremeno konflikt u Siriji prijeti da se proširi i na susjedni Liban. Ujedinjeni Arapski Emirati, Katar i Saudijska Arabija su pozvali svoje građane da odmah napuste tu zemlju. Prethodno su naoružani šiiti oteli na desetina sunita u Libanu. Lider jednog šiitskog klana je izjavio kako se na taj način žele osloboditi članovi njihovih porodica koje su oteli sirijski pobunjenici. U Libanu žive simpatizeri, ali i protivnici režima sirijskog predsjednika Bašara el Asada.

(www.dw.de