Promo banner

A+ A A-

Muftije na zajedničkom iftaru u Bosanskoj Gradišci

U nedjelju, 24. ramazana 1433. hg. odnosno 12. avgusta 2012. godine, Medžlis IZ Bosanska Gradiška je pripremio zajednički iftar. Na iftaru su bile prisutne trojice muftija, i to, banjalučki muftija prof. Edhem ef. Čamdžić,  tuzlanski muftija mr. Husein ef. Kavazović i  zagrebački muftija  dr. Aziz ef. Hasanović.

zaj-ift-bos-grad-08-2012-1

Pored muftija bili su prisutni mr. Vehid ef. Fazlović, direktor Behram-begove medrese u Tuzli, dr. Sead Seljubac i drugi profesori sa ove medrese. Prisutni su bili Ermin ef. Vučkić, glavni imam Medžlisa IZ Ključ i h. Kasim Mujčić, predsjednik Medžlisa IZ Banja Luka.

Već je tradicionalno postalo da Medžlis svake godine priredi zajednički iftar na kojem budu prisutni svi imami Medžlisa IZ Bos. Gradiška zajedno sa mutevelijama,  kao što je to i ovaj put bilo.

Glavni imam Medžlisa  h. Zejnil ef. Latifović poselamio je prisutne te ih upoznao o svim aktivnostima, koje se sprovode u ovom medžlisu, a prisutni gosti su imali priliku posjetiti neka od znamenitih mjesta u Bos. Gradišci, kao i čuvenu medresu.

zaj-ift-bos-grad-08-2012-2

Nakon iftara svi predstavnici Islamske zajednice posjetili su džemate te održali vrlo poučna  i sadržajna predavanja. Inače, ramazanske aktivnosti u Medžlisu IZ Bos. Gradiška protiču radno i veselo. Održavaju se redovna predavanja, uče se mukabele a teravih-namaz klanja se u deset bosanskogradiških džamija. Uspješno se sprovodi akcija zekata i sadekatu-l-fitra. Uveliko se vrše pripreme za obilježavanja ramazanskog bajrama i drugog dana bajrama  Dana šehida.

Za razliku od ranijih godina osjetno je veće prisustvo džematlija u džamijama posebno omladine, što je naišlo na veliko zadovoljstvo svih gostiju, koji su zijaretili ovaj Medžlis.

Rekić Senad