Promo banner

A+ A A-

Ramazanski programi za mlade u Travniku

U mubarek ramazanu su održava dva vrlo kvalitetna programa čiji je cilj bio edukacija i povezivanje mladih. Prvi program je održan 29.7.2012, a počeo je nakon klanjanja ikindije-namaza u „Malezija“ džamiji u džematu Turbe. Prisutno je bilo 80 mladih iz nekoliko džemata turbetske regije. Program se sastojao od tribine i radionice na temu „Istinsko prijateljstvo“. Nakon dva predavanja koja su održali Ahmet ef Skopljak i Miralem Mehić mladi su imali priliku da aktivno sudjeluju u temi i pokazali su da razumije važnost prijateljstva te da su spremni ulagati dodatni napor u poboljšanje prijateljstva. Nakon radnog dijela upriličen je iftar za sve sudionike programa koji su pripremile vrijedne žene džemata Turbe ispred džamije. Također, važno je istači da su na programu bili gosti, naši prijatelji iz Kaknja hor „Bostan“, koji su zajedno sa horom „Tesnim“ iz džemata Turbe uz iftarsku kahvu učenjem ilahija učinili nezaboravnim ovo nedjeljno veče. Cjelokupni program je trajao oko sedam sati i bilo je izuzetno lijepo vidjeti toliki broj mladih, vezanih za džamiju, koji su cjelokupni program ocijenili najvećim ocjenama i jasno kazali da bi vrlo rado opet bili prisutni na sličnom programu.

ram-aktivnosti-travnik-2012-1

Druga aktivnost, mnogo važnija od prve je organizovana uz moralnu i materijalnu podršku glavnog imama i predsjednika medžlisa IZ Travnik. Urađena je tribina na vrlo važnu temu: „Uloga mladih u džematu“. Također su održana dva vrlo kvalitetna predavanja.  Prvo je održao cijenjeni profesor travničke medrese dr. Ahmed ef Adilović na temu „Uloga i značaj džemata“ a drugo vrijedni imam Aljo ef Cikotić na temu „Način funkcioniranja džemata u savremenom dobu“. 

Cilj predavanja je bio da se mladi u potpunosti upoznaju sa funkcioniranjem džemata ali i potencijalima koje džemat pruža mladima. U okviru tribine je organizovana kvalitetna radionica u kojoj su mladi vrlo otvoreno kazali da oni žele biti uključeni u džemat, te na koji način mogu poboljšati stanje u džematu i koje su to aktivnosti  koje bi se trebale odvijati u džematu a imale bi najveće interesovanje mladih.

Nakon toga su svi prisutni zajedno iftarili i upriličeno je druženje do teravije.

Program je održan  na dan Bedra 17.ramazana. 5.augusta 2012. godine i trajao je nekoliko sati  u terminu od 17:30 do 23:oo u Turbetu.

Ono što je najvažnije istači jeste to da je na programu bilo čak 120 mladih iz 12 travničkih džemata.

Mladi su pokazali da imaju odlične ideje kako unaprijediti džemat. Mladi su vrlo otvoreno kroz radionicu i upitnik kazali da žele biti dio džemata, da žele volontirati za džemat, da žele mnogo programa za mlade u svojim džematima, posebno druženja, sijela, tribina, predavanja, izleta, ekskurzija, kurseva te sportskih aktivnosti.  Rezultati radionice i upitnika ce, ako Bog da, biti putokaz za naredne aktivnosti.

I ovaj program su mladi ocijenili izrazito visokim ocjenama i zato se  nadamo da ćemo u budućnosti organizovati još mnogo ovakvih programa u svim travničkim džematima i da ćemo ovakvim i sličnim aktivnostima biti alternativa mladima da budu uz džemat pored svih izazova, da zajedno napreduju u poznavanju vjerskih vrijednosti i da se međusobno povežu snagom prijateljstva i snagom džemata.

Ahmet ef Skopljak

  • P8050486P8050486