Promo banner

A+ A A-

Islam u Indiji

U Indiji, jednoj od najvećih država svijeta, danas živi više od 200 miliona muslimana.

Indija u svome okrilju čuva na stotine različitih etničkih grupa, vjera, jezika i kultura.

Islam se u Indiji raširio početkom VIII stoljeća i to posredstvom arapskih trgovaca. No, islamska vjera se ovdje počela ozbiljnije razvijati u XII stoljeću.  

Naime, lanac tursko-islamskih zemalja koji je nastao u XII stoljeću i trajao do 1858. godine, uveliko je doprinio razvoju islama u ovoj zemlji. Pored toga, imam Rabbani, koji je u islamskom svijetu poznat kao "mudžehid-i Elfi Sani" imao je, također, velikog učešća u širenju islamana navedena područja.

Vjera u Indiji je jedan od najvećih faktora u određivanju društvenog života pojedinca. Sve vjere predstavljaju nerazdvojiv dio indijske kulture. Vjera je važna u svakom segmentu društva, od svakodnevnih poslova do politike. Indija je, ipak, sekularna država koja slijedi parlamentarnu demokratiju.

islam-u-indiji

Indijci vjeruju da se praotac čovječanstva Adem a. s. spušten baš tu, u područje indijskog Serendipa. Zbog toga, indijski muslimani vjeruju da se islam u ostale države počeo širiti upravo iz Indije.

Sloboda vjerovanja i molitve

Muslimani u Indiji su najveća nacionalna manjina, što ih čini nerazdvojnim dijelom indijskog naroda.

Muslimani ovdje obično žive u gradovima ili predgrađima, a najviše muslimana živi u području Kesmira. I u drugim gradovima Indije kao što su Delhi, Haydarabad, Mumbai, Kalkuta i Cennai, broj muslimana nije mali.

Muslimani svoje zastupnike imaju i u državnom parlamentu, a mogu biti čak i predsjednici države. Trenutno je jedan od zamjenika predsjednika Indije musliman.

Ipak, najčešće se bave trgovinom i pružaju razne usluge.

Muslimani imaju djelomičnu slobodu u prakticiranju svoje vjere i običaja.

Pred zakonom su jednaki s ostalim građanima drugih vjeroispovijesti.

Indija je zemlja koja prednjači u očuvanju važnih djela islamske kulture i umjetnosti. U glavnom gradu države, koja posjeduje na stotine jedinstvenih primjera islamske umjetnosti, izdvaja se Kutup minar (Kubbet-ul Islam), koji je visok 75 metara. Izgradio ga je osmanski sultan Kutubuddin Aybek. To je prvo islamsko djelo u Indiji.

Najvažnije islamsko djelo u Indiji je Tadž Mahal koje je jedno od sedam svjetskih čuda. Ova umjetničko djelo se smatra najljepšom građevinom u svijetu zbog svoje arhitekture.

(Anadolija)