A+ A A-

Ramazanska akcija MIZ Kalesija: Pomoć povratnicima Podrinja

Kao i prošle, tako i ove godine, Medžlis Islamske zajednice Kalesija je u ramazanu 1433. h.g. organizovao akciju prikupljanja pomoći za povratnike Podrinja.

Da se ne zaboravi. Često spominjana rečenica. Da se ne zaboravi, jer ako se zaboravi opet će se dogoditi i ponoviti, kao što se i prije 20 godina opet, po ko zna koji put, ponovilo. Da se ne zaboravi genocid, stradanja, ubijanja muslimana BiH na bi gajri hakk. Sve je potrebno pamtiti, da se ne zaboravi.

paketi-miz-kalesija-08-2012-1 

Medžlis Islamske zajednice Kalesija, spram svojih mogućnosti, potrudio se i ovog ramazana prisjetiti se povratnika Podrinja. Da se ne zaboravi. Ovaj put da se ne zaborave preživjeli koji su se vratili tamo gdje je prije 20 godina sijana smrt. Život se tamo vratio zajedno s preživjelima. Život se u Podrinje vratio, ali je težak. Teško je onima koji nemaju zaposlenja, a samim tim ni stalnih primanja. Još im je teže ako vide i spoznaju da su ih svi ostali zaboravili. Medžlis IZ Kalesija se sjetio povratnika Podrinja, nije ih ni ovog ramazana zaboravio, a nadamo se da će ova ramazanska hajr-akcija i u budućnosti sprovoditi se u djelo na području Kalesije.
 U prvoj ramazanskoj trećini organizovana je akcija prikupljanja pomoći za povratnike Podrinja. U akciju su se uključili svi kalesijski džemati (26 džemata MIZ Kalesija). Sakupljane su životne namirnice (kafa, šećer, ulje, brašno, tjestenina, začini...) koje su pakovane u pakete. Ukupno je pripremljeno 460 paketa čija je vrijednost prevazišla prošlogodišnju (prošle godine prikupljeno je namirnica u vrjednosti 22 hiljade km).
Nakon završenih priprema, u ponedjeljak, 18. dana ramazana (6. augusta 2012. god.) konvoj je ispred zgrade Medžlisa IZ Kalesija u 8:00 krenuo putem koji vodi ka Podrinju. Jedan kamion, pet kombija i dva putnička vozila, natovareni paketima, započeli su svoj put preko Šekovića do Vlasenice, gdje se stiglo u 10:00. Prva stanica na putu ka Srebrenici, koja je bila konačno odredište. U 12:00 konvoj je stigao u Cersku, a na podne-namaz se stiglo u Hrnčiće. U 14:00 bilo se u Glogovoj a već u 15:00 u Potočarima. Dalje se nastavilo prema Osmačama, u koje se stiglo u 16:00. U 17:00 konvoj je okončao svoj put u Osatu, gdje je podijeljeno 200 paketa za stanovnike tog i obližnjih sela. Na akšam-namaz konvoj se vratio u Srebrenicu, gdje se iftarilo u prostorijama Medžlisa IZ Srebrenica.

Glavni imami i predsjednici posjećenih Medžlisa u čijim džematima su podijeljeni paketi zahvalili su se na pomoći.
Delegaciju MIZ Kalesija, koja je zajedno s konvojom posjetila navedena povratnička mjesta, činili su glavni imam, predsjednik i sekretar MIZ Kalesija. S njima zajedno povratnička mjesta posjetilo je i nekoliko džematlija (starijih i mlađih) naših džemata, koji su pomogli u podjeli paketa.
U pripremi i pakovanju paketa učestvovala je omladina džemata Prnjavor.
Ovim putem se zahvaljujemo svim džematlijama Medžlisa IZ Kalesija koji su učestvovali u pomenutoj hajr-akciji, a ista akcija planira se i sljedeće godine.
Da se ne zaboravi. Da se ne zaborave povratnici Podrinja.

(www.mizkalesija.com)