A+ A A-

Lejletu-l-bedr svečano obilježen i u Čajniču

Povodom obilježavanja lejletu-l-bedra 16.ramazana 1433.h.g./ 04.avgusta 2012. godine  centralna mevludska svečanost Muftijstva goraždanskog upriličena je u Mir Muhamedovoj džamiji u Čajniču. Svečanost je počela zajedničkim iftarom u Mir Muhamedovoj džamiju kojeg su zajedno pripremile Džematlije Medžlisa Islamske zajednice Čajniče. Ovaj datum i ovaj događaj posebno su značajni zbog činjenice da je ovo prvi iftar i prva teravija u obnovljenoj Mir Muhamedovoj džamiji nakon rata. Džamija je bila premala da primi sve džematlije, tako da se iftarilo i na sofama i u haremu džamije.

bedr-cajnice-2012-1

Učenjem ašereta kojeg je proučio musafir iz Turske hfz. Ali Sarkay koji je ovog ramazana gost našeg muftijstva i jedan od učača mukabele u Kayseri džamiji u Goraždu. Mevlud su proučili imami sa područja Muftijstva goraždanskog. Nakon proučenog mevluda prisutnima se prigodnim vazom obratio muftija goraždanski Hamed ef. Efendić. Muftija je između ostalog poručio da kako je god bitka na Bedru bila presudna za muslimane, tako je i povratak u ove krajeve i očuvanje vjerskog i nacinalnog kontinuiteta u ovim krajevima značajan za nas Bošnjake. Pozvavši čajničane da ne zaboravljaju svoj grad, svoju džamiju svoj Medžlis Islamske zajednice Čajniče koji obnavlja porušeno muftija je kazao: "pomažući svoje džamije pomažemo sami sebi, zato dragi čajničani, dođite u svoj grad i pomozite koliko možete, a prva porodica koja se vrati da živi u sam grad imaće godinu dana 500KM mjesečno."

Jaciju namaz predvodio je musafir iz Turske hfz. Ali Sarkay, a teravih namaz predvodio je Emin ef. Bakal glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Čajniče. Nastojaćemo da ovaj događaj u Čajniču postane tradicionalan.

  • 0101