A+ A A-

Lejletu-l-Bedr svečano obilježen u zeničkom džematu Tetovo

Vjernici džemata Tetovo (Medžlis IZ Zenica) svečano su obilježili bitku na Bedru te postavljanje kamena temeljca za Šehidki kompleks.

17. dana Ramazana odnosno 5. avgusta u Tetovoskoj džamiji je bilo posebno svečano i sjetno, nekoliko stotina vjernika, koji su po veoma toplom danu pohodili Tetovo i Zenicu, crpili su poruke iz namaza, mevluda, ilahija te prigodnog predavanja.

bedr-tetovo-08-2012-1

Program je počeo podne - namazom, nastavio se učenjem mevluda kojeg su proučili imami zeničkih džamija i predavanjem koje je kazivao gl. imam, mr. sci. Jakub ef. Salkica. Također, u programu su učestvovale i članice poznatog zeničkog hora En-Nahl, kojem je džamet Tetovo mjesni džemat.

Gl. imam, mr. sci. Jakub - ef. u svojoj besjedi upućenoj vjernicima, naglasio je da je vjernik uvijek u konstantnoj borbi između dobra i zla te da nas je tomu učila i bitka na Bedru ali i bitke za slobodu i čast naše domovine Bosne i Hercegovine. Džemat Tetovo mora biti ponosno ali i odgovorno, osobito mlade džematlije u očuvanju svoga identiteta, svoje vjere i moralnih vrijednosti ljudskoga roda, jer su upravo za to život dali tetovski šehidi, njih šesnaest - dodao je glavni imam.

Na svečanosti su pored ostalih bili prisutni i visoki dužnosnici Općine i Kantona, predstavnici šehidkih Udruga, vladinog i nevladinog sektora Zenice te mnogi drugi uglednici.

Poslije programa u tetovskoj džamiji, velika povorka, predvođena našim bajraktarima, uputila se do mjesta gdje će uz Božju pomoć biti izgrađen jedan od najljepših šehidskih Kompleksa. Uz tekbire i dovu položen je kamen temljac, čime je završen svečani dio programa uz poruku - Program naše brige za šehidske porodice, za njihovu djecu, za našu vjeru, slobodu, čast za moral i dobro trajni je bedr u našim životima.

  • 050820121476050820121476