A+ A A-

Prnjavor: Održana kulturno-vjerska manifestacija "DOVIŠTE 2012"

U nedjelju 05. augusta 2012. godine, je u Medžlisu islamske zajednice Prnjavor održana tradicionalna kulturno-vjerska manifestacija "DOVIŠTE 2012", džemat Galipoljci-Mravica. Na poziv predsjednika Medžlisa islamske zajednice Prnjavor Mihada Iriškića prisustvovali smo ovoj svečanosti, a same detalje pokušaćemo Vam prenijeti u narednom prilogu.

Obzirom da smo u mjesecu ramazanu, manifestacija je bila u skraćenom obliku. Manifestacija je započela ikindija namazom u džamiji Galipoljci - Mravica, namaz je predvodio muftija banjalučki Edhem ef. Čamdžić.

doviste-prnjavor-08-2012

Ova manifestacija ima tradiciju od nekoliko stotina godina, nesmetano se održavala do kraja drugog svjetskog rata nakon čega su komunističke vlasti zabranile održavanje iste. Ove vrijedne džematlije na čelu sa predsjednikom Medžlisa i glavnim imamom Fikret ef. Čelenkom ponovo su uspostavile ovu manifestaciju prije šest godina i od tada ona se održava svake godine poprimajući sve masovniji karakter.

Nakon ikindije namaza, džematlije i musafiri krenuli su pješke, automobilima i autobusom do dovišta. Dovište se nalazi oko 2 km od džamije u malenom šumarku, gdje se nalaze šehidski mezaristani stari i do 400 godina, a na samom dovištu nalazi se i turbe, kako kazuju predavanja velikog alima i evlije, čije ime još nije otkriveno. Prema nekim kazivanjima na tom mjestu nalazila se i tekija, koja je porušena, a u razgovoru sa muftijom Čamdžićem saznali smo da će ona ponovo biti podignuta na istom mjestu.

U proteklom ratu turbe je bilo zapaljeno, a prema izjavi mještana, čovjek koji je zapalio turbe iste noći izvršio je samoubistvo. I od tada ovo mjesto je čuvano i od samih komšija pravoslavaca na čemu im se zahvalio muftija Čamdžić.

Ovoj manifestaciji prisustvovali su i dekan Islamskog - pedagoškog fakulteta u Bihaću prof. dr. Muharem ef. Štulanović, prof. dr. Fuad ef. Sedić, imami Medžlisa IZ Prnjavor, Ključ i Derventa, poslanik u NS RS Senad Bratić, predsjednici Medžlisa Banja Luka i Derventa i studenti FIN-a.

Ja'sin su proučili imami Medžlisa Prnjavor i Ključ, a nakon Ja'sina prigodno predavanje održao je muftija Edhem ef. Čamdžić koji je pozvao Bošnjake da čuvaju svoju tradiciju, da dolaze na ovakva mjesta i mole se Uzvišenom Allahu za kišu koja nam je prijeko potrebna u ovim sušnim danima. Upravo na ovakvim mjestima Allah dž.š. uslišuje molbe molitelja. On je pozvao Bošnjake da zekat i sadekatul-fitr isključivo daju u Bejtul-mal odnosno na blokove koje je izdao Rijaset islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Nakon predavanja u turbetu su imami proučili kijam - zikr, a kišnu dovu proučio je dr. Fuad ef. Sedić.

Nakon manifestacije džemat Galipoljci Mravica za sve džematlije i musafire priredili su iftar na kojem je prisustvovao i načelnik općine Prnjavor Darko Tomaš.

Omer Adilović