Promo banner

A+ A A-

Pobjeda na Bedru 624.godine obilježena u Žepču

Ferhat-pašina džamija je bila pretijesna da primi sve vjernike koji su došli na jaciju i teraviju te da prisustvuju mevludu u povodu mubarek noći Lejletul-Bedr, Ramazana 1433.h.g. Prema tradiciji od nekoliko desetina godina, mevlud priređuje porodica Šečić, h. Nasiha hanuma sa svojom djecom.

bedr-zep-2012-1 

Program obilježavanja mubarek večeri počeo je malo neobično za ove prilike-naime, hfz. Ilyas Yildiz je proučio uvodni dio mevluda na turskom jeziku, što je emotivno djelovalo posebno na starije džematlije koje se sjećaju da se mevlud na turskom redovno učio na ovim prostorima. Bilo je to i svojevrsno iznenađenje. Mevludski program nastavljen je izvođenjem ilahija i kasida, te učenjem odlomaka iz mevluda u izvedbi članova hora MIZ-e Žepče. U toku programa, podijeljeni su i sokovi za osvježenje te skromne hedije, koje pripremi Udruženje porodica šehida i poginulih boraca općine Žepče "Zambak".

 bedr-zep-2012-2

"Zambak" je suorganizator ovoga mevluda od prestanka agresije na našu domovinu. Uslijedilo je obraćanje gosta predavača, prof. akaida u GH medresi u Sarajevu, Rešid ef. Bilalića, koji se u svom govoru osvrnuo na vrijednosti Bedra i bitke koja se dogodila. Takođe, spomenuo je i šehide Bedra i uspostavio paralelu sa šehidima našega Medžlisa, jer je i sastavni dio mevludskog programa čitanje imena svih šehida naše općine, te kazao kako u Sarajevu postoje "bedrije", odnosno čitanje imena šehida Bedra, ali u Žepču je ovo posebno.

 bedr-zep-2012-3

Bez obzira na veliku vrućinu u džamiji i na činjenicu da je mevlud trajao do iza pola noći, prisutni su sa velikom pažnjom slušali pradavanje Rešid ef. te poruke koje je uputio. Na kraju je ostalo samo da zamolimo uzvišenog Boga, da nam naš ibedet primi u ovom velikom mjesecu i u ovoj velikoj noći. Amin!

I.T.