A+ A A-

MIZ Tešanj posjetio rukovodilac Ureda za zekat

U petak 3. augusta 2012. godine (15. ramazana 1433.h.g.) rukovodilac Ureda za zekat pri Rijasetu IZ-e u Bosni i Hercegovini mr. Elnur salihović je posjetio Medžlis IZ-e Tešanj i džemat Vukovo, kao džemat sa najbolje iskorištenim potencijalom na prikupljanju zekata na nivou Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

U znak zahvalnosti Medžlisu i džematu Vukovo mr. Salihović je uručio kopije pisanog Kur'ana rukom  Fadil Paše Šerifovića, našeg najpoznatijeg kaligrafa iz 19. Stoljeća.  U ime Medžlisa kur'an je preuzeo glavni imam mr. Fuad ef. Omerbašić, a u ime džemata Vukovo imam džemata Mirnes ef. Alić.

ured-zek-tes-08-2012-1

Ovom prilikom mr. Salihović se poslije teravih namaza obratio prisutnim džematlijama u džamiji džemata Vukovo, prenio selame i čestitke od Rijaseta i njegove eminencije reisu-l-uleme IZ-e u Bosni i Hercegovini dr. Mustafe ef. Cerića, naglasivši: „Došao sam da u ime Rijaseta i reisu-l-uleme da odam priznanje vama - džematu Vukovo,  koji je ostvario najbolje rezultate na prikupljanju zekata na nivou Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, tj. džematu sa najbolje iskorištenim potencijalom uzimajući u obzir veličinu džemata i visinu prikupljenih sredstava.

Vi ste džemat koji ima savjesne ljude, koji imaju svijest o trećem islamskom šartu, koji je po važnosti odmah iza namaza.  Allah dž. Š. Na 27 mjesta u kur'anu zajedno navodi namaza i zekat. Imate ljude pojedince koji su uspješni, a zekat, između ostalog, donosi taj uspjeh. Samo značenje riječi zekat znači pročišćenje, rast, napredovanje...

Vi ste ovdje pokazali, da pored toga što imate ljude koji hoće da daju zekat, poštujete hijerarhiju, poštujete sistem, jačate bejtu-l-mal, a zekat se ne može dati mimo bejtu-l-mala. To je praksa božijeg poslanika s.a.v.s., to je praksa halifa. Može se i treba dati sadaka, ali je treba davati tokom cijele godine, ne treba čekati ramazan da bismo dali sadekatu-l-fitr ili zekat, a mimo toga pustiti te osobe i da umiru.

U vrijeme poslanika a.s. Postojali su prikupljači zekata, i hvala Bogu dž.š. da mi danas imamo Islamsku zajednicu koja je preuzela tu odgovornost da institucionalno prikuplja zekat i da zekat  može biti sakupljen na jedno mjesto, a da mi kao muslimani možemo očistiti tu obavezu.

Analizirajući ukupno prikupljanje zekata, vaš Medžlis Tešanj je najuspješniji u Bosni i Hercegovini.

I vidim da vam, hvala Bogu dž.š. dobro ide što se tiče privrede, da imate jako uspješna preduzeća, a sigurno, vjerujte, jedan od razloga je i bolji odnos prema zekatu i to se reflektuje i na vaše opće stanje“, naveo je između ostalog je naveo mr. Salihović.    

Na kraju se, u ime džemata Vukovo, Mirnes ef. zahvalio na poklonu i obraćao da će i ubuduće sa svojim džematlijama nastaviti sa aktivnostima na prikupljanju zekata u bejtu-l-mal.

Suljo ef. Djedović