A+ A A-

Baden-Württemberg: Premijer Winfried Kretschmann upriličio iftar za muslimane

Premijer države Baden-Württemberg je 30. jula 2012. godine upriličio svečani prijem i iftar za istaknute ličnosti muslimanskog javnog života sa područja te njemačke pokrajine. Iftar je upriličen u reprezentativnoj mramornoj sali u novoj palati (Neues Schloss) u centru grada Stuttgarta.

Pored visokih predstavnika muslimanskih i jevrejskih krovnih organizacija i crkava u Njemačkoj su pozvate i istaknute muslimanke i muslimani poduzetnici kao i ugledni aktivisti.

Tom prilikom je premijer Kretschmann izjavio da muslimanke i muslimani u velikoj mjeri doprinose značajnom uspjehu države Baden-Württemberg:

„Mnoge muslimanke i mnogi muslimani su na poljima obrazovanja i zaposlenja postigli značajne uspjehe i tako prispjeli na rukovodeće funkcije velikih kompanija ili su osnovali preduzeća. Mnogi muslimani stvaraju radna mjesta, doprinose državnom budžetu kroz izdvajanje značajnih poreznih sredstava i angažuju se u društveno-političkom životu“.

Ispred Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj su prijemu prisustvovali predsjednik zajednice Edin Atlagić i muftija njemački Pašo ef. Fetić. Iz reda bošnjačkog naroda su također prisustvovale sljedeće ličnosti: g. Emina Čorbo-Mesić (Stuttgart), Dr. Ferid Kugić (Stuttgart) i g. Samir Talić (Sindelfingen).

Vrijedi pomenuti da su organizatori prijema pripremili i mesdžid u novoj palati, kako bi muslimani nakon iftara mogli obaviti svoje vjerske obrede.

 Edin Atlagic sa Kretschmannom-07-2012

Premijer Winfried Kretschmann i predsjednik IZBNJ Edin Atlagić