A+ A A-

Postom do pobjede

''U Džennetu imaju vrata ''Er-Rejjan'', na njih će ući isključivo postači.” (hadis)

adis-sultanovicPiše: Adis Sultanović

U zadnje vrijeme se u našoj svakodnevnici spominje riječ pobjeda, što zbog Olimpijade u Londonu, ali i zbog neprikosnovene borbe dobra protiv zla. Lijepo je biti pobjednik ili barem uz pobjednika, jer svijet kojeg poznajemo cijeni, voli i nadasve veliča pobjednike. Izgubiti znači biti lišen dobra, koristi i duhovne satisfakcije. Jedna od modernih klasifikacija svjetske stvarnosti dijeli ljude na pobjednike ili gubitnike. Kur`an, a.š., na mnogo mjesta spominje pobjedu, uspjeh, za vjernike i vjernice: “Mi ćemo ti dati sigurnu pobjedu.” (El-Feth, 1) Pobjeda dolazi nakon truda, angažmana, borbe, džihada itd. Muslimani širom svijeta priželjkuju pobjedu opozicije u Siriji čime bi prestao zulum nad nevinim muslimanima i muslimanke. Oni su ako Bog da na putu pobjede, jer su se odlučili boriti protiv nepravednog režima koji im sputava pravo na život dostojanstvena čovjeka.

Zakoračismo prema zadnjoj trećini mjeseca ramazana za koju naš Poslanik, sallallahu 'alejhi ve sellem, kaže: "Njegova posljednja trećina je oslobađanje od vatre!" Zar ovaj nagovještaj nagrade za post nije veličanstven uspjeh, jer na koncu, slijeđenje Poslanikove, a.s., prakse (sunneta) je put ka Njegovom, a.s. šefa`tu. Naša odluka da ćemo u ovom ramazanu postiti je prvi korak ka Džennetu. Jer znano je da bez jake volje i čistog nijeta nema selameta, a koristi takvog pristupa su: odgajanje duše na ostavljanju bespotrebna govora, viška hrane i pića, odgajanje duše na ibadetu, naročito noćnom namazu, učenju Kur'ana, zikru, traženju oprosta i upućivanju dove Svevišnjem Allahu, dž.š.

“A kad doneseš odluku, čvrsto se pouzdaj u Allaha, jer Allah zaista voli one koji se iskreno na Njega oslanjaju.” (Alu Imran, 159). Mnogi su donijeli odluku da će postiti, ali se nisu čvrsto pouzdali u Allahovu milost i snagu. Tako su se prepali kako će ispostiti, kako će klanjati kasno teraviju, kako će učiti Kur`an po vrućini itd. Sada ti isti kažu, svjesni Allahove, dž.š., svemoći: “Subahanallah, baš Allah daje snagu i može se.” U zadnjoj trećini je opravdano postaviti sebi pitanje: “Da li sam i ja oslobođen džehennemske vatre?” Prva pomisao koja nam se nametne poslije ovakvog pitanja je: “O Allahu, kako je brzo prošlo ovih 20-ak dana ramazana.” Pa onda pođemo da sabiremo i oduzimamo postupke, ponašanje, svoje ibadetsko vrijeme i onda sebi pomalo razočarano kažemo: “Moglo se bolje…, možda sam olahko shvatio fadilete ramazana…?!” Ali ne smijemo posustati niti demoralisano gledati na ovu zadnju trećinu ramazana zbog samokritičnosti koja je doduše uvijek dobrodošla. Ne možemo sada u trećem i finalnom krugu utrke odustati od borbe za zlatnu medalju. Ali također ne smijemo ići u drugu krajnost i kazati sebi da smo se tobože naklanjali namaza, nadijelili sadake i da smo već zaradili medalju zvanu Džennet i zaslužili da se u zadnjoj trećini odmorimo. Prava borba za status džennetlije (čitaj pobjednika) je tek počela i u punom je zamahu. Aiša, radijallahu anha, prenosi da se intenzitet ibadeta Muhammeda, sallallahu alehi ve sellem, pojačavao zadnjih deset dana: Rekla je Aiša, radijallahu anha: “Prvih dvadeset dana (ramazana) je Poslanik, sallallahu 'alejhi ve sellem, miješao namaz i spavanje, a kada bi došlo zadnjih deset dana, on bi složio i odložio svoj ogrtač!” (Ahmed) 

Vrijeme je da promišljamo svoje stanje, da sagledamo u kakvom halu nam je duša i tijelo. Neko će kazati da je neophodno izvršiti ličnu inventuru postupaka kao što je to svaki dan radio Omer, r.a. koji nije mogao zaspati dok ne bi analizirao svoj protekli dan. Ali zašto? Zato što je to preduslov da se eliminiraju duhovne karcinogene štetočine kao npr.: oholost, samodopadljivost, skolonost ka gibetu (ogovaranju), škrtost, nezahvalnost, prostačenje itd. Ramazanski dani su idealni lijek za ozdravljenje kako duše tako i tijela. Ne kaže džaba naš Poslanik, a.s.: “Postite i bićete zdravi.” A kada ozdravimo (izliječimo) dušu i tijelo od raznih životnih toksina, zar to nije pobjeda vrijedna pomena?!

U zadnjoj trećini ramazana ne možemo a da ne sugerišemo da se iskoristi lejletu-l-kadr koja je vrednija od 83 godine i četiri mjeseca. Pa ko to od nas ne želi iskoristiti ovu noć?! Onaj ko provede Noć kadr, u ibadetu, bit će mu oprošteni prošli grijesi - kao što stoji u hadisu koji prenosi Ebu Hurejre, radijallahu anhu: “Ko provede Noć kadra čvrsto vjerujući i nadajući se Allahovoj nagradi, bit će mu oprošteni prošli grijesi!” (Buharija) Muhammed, sallallahu 'alejhi ve sellem, nam preporučuje da tražimo Noć Kadra u zadnjih deset noći ramazana: Prenosi Aiša, radijallahu anha, da je Poslanik, sallallahu 'alejhi ve sellem, rekao: “Tražite Noć kadra, u neparnim noćima posljednjih deset noći ramazana! (Buharija) Muhammed, a.s., nas podstiče da ibadetom obilježimo zadnju trećinu ramazana i to je za naše dobro i na ovom i onom svijetu. Prenosi Aiša, radijallahu anha, da bi Poslanik, sallallahu 'alejhi ve sellem, kada bi došla zadnja trećina ramazana, smotao svoju postelju, noći bi provodio u ibadetu i budio bi svoje ukućane (radi činjenja ibadeta)! (Buharija) Dužni smo da u ovoj trećini našeg posta izvršimo obavezu zekata (čiščenje imetka) i sadekatu-l-fitra onako kako nam je to sugerisao naš reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Cerić putem fetve, kako bi na taj način od posta odstranili eventualne nedostatke i kako bi post bio uzdignut Allahu, subhanehu ve te'ala! Ibn-Abbas, radijallahu te'ala anhuma, je rekao: "Allahov poslanik, sallallahu alejhi ve selleme, propisao je zekatul-fitr kako bi se postač očistio lošeg, bestidnog govora i besposlica i kako bi se nahranili siromasi. Ko ga udijeli prije namaza (na Ramazanski bajram) bit će primljen kao zekatul-fitr, a ko ga udijeli poslije namaza to će biti obična sadaka." (Ebu-Davud,)

Svoju pobjedu vjernici diljem dunjaluka obilježe ramazanskim bajramom radosni što su ipak uspjeli da nadvladaju svoje strasti, prohtjeve i želje. Dostojni te pobjede, postači sa ushićenjem gledaju prema nebeskim sferama i dove za konačno spasenje na Danu polaganja računa. Na kraju, budimo svjesni i ponosni što je naša pobjeda u ramazanskom postu, jer nam to poručuje slijedeći hadis: Sehl ibn-Sa'd prenosi da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: ''U Džennetu imaju vrata ''Er-Rejjan'', na njih će ući isključivo postači. Reći će se: 'Gdje su postači?' Oni će ustati i ući na ta vrata. Poslije toga vrata će se zatvoriti vrata i niko više na njih neće ući.'' (Muttefekun alejhi) Svim našim postačima želimo ugodne ramazanske dane posljednje trećine i da u pobjedničkoj atmosferi i ambijentu sreće i blagostanja dočekaju dan trijumfa, svoj ramazanski bajram: BAJRAM ŠERIF MUBARK OLSUN!