A+ A A-

Munare su naši simboli

„Ove munare prkose i najjačim vjetrovima koji pušu ovdje u srcu Sandžaka na Koštanpolju. Ne daju ni jedan metar svoje visine. Tako se trebamo i mi muslimani Bošnjaci vinuti u visine vlastite slobode i držati se pravog puta, puta islama i naše kulture i tradicije. To je jedini ispravni put. Sve ostalo su lažni putevi koji se nude našem narodu. Samo ovaj put vodi sreći jer je zasnovan na Kur'anu i Sunnetu“ – rekao je Glavni muftija Islamske zajednice na osmoj večeri „Festivala islama“ u Delimeđu.

munare-simboli-musa-08-2012-1

Dana 05.08.2012. godine u haremu Islamskog centra u Delimeđu na Pešteri održana je osma večer „Festivala islama“ i upriličen iftar za preko 500 postača. Kulturno-vjerski program izveli su horovi „Merdžan“ iz Novog Pazara i „Firdevs“ iz Sjenice, kao i polaznici odjeljenja Škole Kur'ana Časnog iz Delimeđa.

Domaćin iftara u Delimeđu Hasim ef. Bilalović se u kratkom obraćanju zahvalio svim gostima i domaćinima koji su doprinijeli da ovaj iftar bude obilat duhovnom i materijalnom hranom.

Glavni muftija Muamer ef. Zukorlić se u svom obraćanju osvrnuo na dosadašnje iftare u okviru manifestacije „Festival islama“ podvlačeći da je iftar u Delimeđu poseban nalazeći razlog za to u veleljepnosti munara ovog Islamskog centra:

„Imali smo puno iftara u okviru Festivala islama, ali iftar ovdje u Delimeđu je poseban. Ove munare iznad nas su ključni razlog za takav osjećaj. Nama se u prošlom stoljeću dešavalo malo pobjeda. Sve je nekako krenulo protiv nas. To je uticalo na naš mentalitet, moral i karakter. Sve što je muslimansko moralo je biti skromno, siromašno, da se neko ne uznemiri. Odricali smo se čak i svoje vjere. Čak i kada bismo pravili munare gledali smo da to prođe sa što manje. Izgradnjom Islamskog centra u Delimeđu napravili smo najvisočiju munaru na Balkanu i u Evropi. Munare svjedoče ono što je nastalo u okviru islamske kulture i civilizacije od sedmog vijeka na ovamo. Munare su naši simboli.“

(www.islamskazajednica.org