A+ A A-

U prodaji novi broj PanBošnjaka

pan-bosnjak-6Iz štampe je izašao novi, šesti po redu broj časopisa „Pan Bošnjak". Časopis „Pan Bošnjak" je svebošnjački nacionalni mjesečnik koji će se baviti društvenim i političkim temama, te geopolitičkim i strategijskim istraživanjima.

Ovaj magazin je namijenjen Bošnjacima Bosne i Hercegovine, Sandžaka i Dijaspore, a u izdanju Bošnjačke kulturne zajednice štampa se u Novom Pazaru i Nju Jorku.

U ovom broju PanBošnjak između ostalog donosi:

-          Tri bošnjačka akademika:  Ferid Muhić, Muhamed Flipović, Džemaludin Latić, pišu, govore, ili o njima piše PAN BOŠNJAK.

-          PANBOŠNJAŠTVO - ŠTA JE TO?, akademik Ferid Muhić

-          Intervju: MORAMO SE OBRAČUNATI SA PROŠLOČĆU DA BISMO IMALI BUDUĆNOST, akademik Muhamed Flipović

-          BOŠNJAČKI DANTE, akademik Džemaludin Latić

-          Drugi akteri u Pan Bošnjaku: Reis MUSTAFA CERIĆ, Emanet Ajvatovice,

-          Intervju: MURAD HOFMAN: SRAMIM SE HRABRIM BOŠNJACIMA DAVATI SAVJETE

-          ALBERT AJNŠTAJN: Ja sam jevrejski nacionalist

-          DŽORDŽ SOROŠ: Kako se suprotstaviti manipulaciji novogovora?

U prilogu donosimo i intervju sa jednim od najvećih zapadnih teoretičara islama, Muradom Hoffmanom.

Dr Murad Hofman: Nemam prava davati savjete tako hrabrom narodu kao što su Bošnjaci

Razgovarao: Nedžad Latić

Bismillahirrahmanirrhim!

Dragi brate g. Hofman,

Nadamo se da vas zatičemo u dobrom zdravlju. Naše dove su uz Vas. Dozvolite da Vam postavim nekoliko pitanja koje bismo objavili u našem mjesečnom časopisu Pan Bošnjaku

PB: Znamo da ste veliki prijatelj naše domovine i njenih naroda. S obzirom na Vaše dugogodišnje iskustvo obnašanja značajnih diplomatskih funkcija, u prilici ste da uočiti globalne svjetske trendove. Kakvim vidite položaj BiH danas u EU i uopće na svjetskoj sceni.

HOFMAN: Zbog srpske agresije i osiguranog rata, u očajnoj samodbrani BiH je postala svjetski simbol hrabrosti.

PB: Njemačka je vodeća sila u EU. Kakvim Vas se danas doimaju odnosi Njemačke i BiH?

HOFMAN:  Veze između Federalne Republike Njemačke i BiH su posebno bliske zbog nekoliko stotina hiljada bosanskih izbjeglica u Njemačkoj.

PB: Koliko znamo Vi ste u Bundestagu bili zaduženi da iščitate djela Alije Izetbegovića i date svoje mišljenje o prihvatljivosti njegove politike, odnosno ideologije. Možete li reći sta ste tada rekli.

HOFMAN: Nikada nisam bio član Njemačkog Bundestaga. Ali je istina da jako cijenim djela Alije Izetbegovića jer su otvorila novu viziju islama, mnogo dopadljivu Europljanima.

PB: Kakvo je Vaše, inače mišljenje o Aliji Izetbegoviću, i kao osobi, jer ste ga osobno upoznali, i kao političaru?

HOFMAN:  Alija Izetbegović je bio izvanredna figura, kako u pogledu njegove lične hrabrosti, tako i njegovih prosvijećenih pogleda na islam kao jednu evropsku religiju.

PB: Nedavno je umro nas Rodže Garodi. Da li ste komunicirali sa njim i šta mislite o njemu kao islamskom teoretičaru?

HOFMAN: Komunicirao sam sa Roger Garaudyem sa ciljem da mu ukažem da je nemoguće razumjeti i prakticirati islam samo na osnovu Kur’ana, kako je on to vjerovao. Za to je jednako neophodno i znanje sunneta.

PB: Svakako uz g. Asada, spadate u najreferentnije poznavaoce islama.  Kad g. Asada, pisce briljantnog djela Put u Meku, u naknadnim djelima se može uočiti izvjesno razočarenje u muslimane. “Sreća je da sam prvo upoznao islama”, uzviknuo je. Kakvo je Vaše iskustvo sa islamom i sa muslimanima?

HOFMAN:  Moj dobri prijatelj Muhammad Asad je u starosti postao razočaran u Ummet jer nije mogao, kako je on to ranije očekivao, da zamijeni umiruće kršćanstvo na Zapadu koji je prihvatio ateizam radije nego islam.

PB: Postoje radikalne ocjene o stanju muslimana u Evropi. Vjerovatno Vam je poznato da je Tarik Ramadan rekao kako se danas muslimani u Evropi osjećaju kao Jevreji 1936. Koliko su takve ocjene realne?

HOFMAN:  Razumijem gledište Tarika Ramadana, bez dijeljenja istog. Tačno je i da će ta pozadina 30-ih osigurati da muslimani u Europi ne dijele sudbinu Jevreja.

PB: Šta mislite da li će se EU formirati kao kršćanska, sa Ustavom kakav predlaže Vatikan, u kojem su temeljne vrijednosti kršćanstvo, i kako će muslimani Balkana biti integrirani u takav Ustav?

HOFMAN: Osnovni moralni principi u kršćanstvu i islamu su identični.

PB: Vjerujete li u viziju da bi u Sarajevu  2014. Evropa mogla slaviti sto godina od Sarajevskog atentata, na način da se iz Sarajeva odašalje poruka u kojoj bi naredno stoljeće bio mir?

HOFMAN: Pitam se da li se dovoljno Europljana i dalje može sjetiti kako je počeo Drugi svjetski rat.

PB: Poručite nešto Vašoj braći Bošnjacima što bi im trebala biti deviza, ili zvijezda vodilja u budućnosti.

HOFMAN: Mislim da nemam prava davati poruke tako hrabrom narodu.

(PanBošnjak br. 6)