A+ A A-

Saopćenje:Neistiniti navodi direktorice JU "Djeca Sarajeva" da "Redex" ima halal certifikat

halal-logoSaopćenje za javnost Agencija za certificiranje halal kvalitete

Regiranje na tekst:

„Roditelji mališana iz JU "Djeca Sarajeva" ogorčeni: Na jelovniku paštete sa svinjetinom!“, Dnevni Avaz, 04. august 2012. godine

Na osnovu informacije objavljenje u Dnevnom avazu, 04. augusta 2012. godine pod naslovom „Roditelji mališana iz JU "Djeca Sarajeva" ogorčeni: Na jelovniku paštete sa svinjetinom!“, Agencija za certificiranje halal kvalitete obavještava cijenjenu javnost o sljedećem:

Agencija za certificiraje halal kvalitete informira javnost da nije imala nikakve kontakte sa kompanijom Redex doo Banovići, navedena kompanija nije halal certificirana (ne nalazi se na listi halal certificiranih kompanija, www.halal.ba), niti posjeduje validan halal certifikat kao što je navedeno u izjavi direktorice JU „Djeca Sarajeva“, gospođe Mirjane Jovanović-Halilović. Ovakom nepromišljenom izjavom narušava se dignitet i povjerenje potrošača prema halal certifikatu.

Agencija za certificiranje halal kvalitete je institucija koja se bavi halal certificiranjem proizvoda i usluga. Na području BiH, Agencija je jedina institucija ovlaštena za izdavanje certifikata za halal kvalitetu i odobravanje upotrebe, označavanja, deklarisanja i iniciranja proizvoda kao halal.

Također, Agencija za certificiranje halal kvalitete je u nekoliko navrata potencirala problem javnih nabavki u institucijama kao što su studentski i starački domovi, vojska, bolnice, škole, obdaništa, fakulteti i dr, s ciljem zaštite prava svakog pojedinca da konzumira odgovarajuću hranu, a u ovom slučaju halal potrošača. S tim u vezi, Agencija izražava spremnost da pomogne i da podršku svim zainteresiranim stranama kako bi se ispunile i zadovoljile potrebe i zahtjevi halal potrošača.

Na osnovu Zakona o hrani i pravilnika o Deklarisanju prehrambenih proizvoda u BiH, da bi proizvod mogao nositi oznaku „halal“, mora biti u skladu sa zahtjevima i odredbama Halal standarda BAS 1049:2010. Bilo kakvo drugo samoinicijativno isticanje oznake „halal“ kao i upotrebu samog termina „halal“ predstavlja grubo kršenje zakona i obmanu krajnih potrošača.

Ovim putem, Agencija za certificiranje halal kvalitete poziva nadležene državne institucije da poduzmu odgovarajuće korake u navedenom slučaju, te da preveniraju nastanak sličnih situacija u budućnosti.