A+ A A-

Misli na ovogodišnji ramazan

ramazan-u-bihSve što na ovom svijetu biva i nastaje to dolazi i prolazi. Dan za danom prolazi, a godina za godinom. S njima nestaju i s ovog svijeta odlaze hiljade (nas), a na preživjelim se ispisuje starost, skraćuje put do smrti, do odlaska pred najviši Sud Pravde, ''pa ko uradi i kolik trun dobra vidjet će ga, a ko uradi i kolik trun zla vidjet će ga.'' Čovjeku je dužnost da misli na to!

Svaka godina ima svoj ramazan. Sa svakom godinom dođe i prođe i ramazani-šerif, naš odabrani mjesec. Mjesec posta, zikra, ibadeta i pokajanja (tevbe). Po tome je ramazan poznat svima nama, jer su uz njega vezane te dužnosti, kojima se ispunjava njegova svrha. A neće to biti potpuno poznavanje ramazani-šerifa. Tako ga mogu poznavati i oni, koji se oglušuju o ramazanske dužnosti. Znati samo, da se ramazan posti, više zikri i ibadet čini, pa ostati jedino na tome, pa to je površno. Toliko se može i po čuvenju.

Pa šta je onda za nas ramazani-šerif?

Ramazan se više osjeća srcem i dušom, nego li što se spoznaje i shvata razumom. A nije lahko osjećaje tumačiti.

Ramazan posjećuje srca, gdje je mjesto ljubavi, merhameta i smjelosti. I duše, gdje je mjesto pobožnosti, poštenja, moralnosti i svih ljudskih vrlina. Njegova je glavna misija u srcima i dušama i on tamo useljava. Tamo ramazan izaziva ramazanske osjećaje, koji se riječima (i pisanim i nepisanim) lahko ne tumače. Koji čovjek otvori svoje srce i dušu ramazanu, ramazan će u njemu izazvati takve osjećaje koji će ga preporoditi.

Misija je ramazana, dakle, useliti se u ljudska srca i duše i tamo probuditi i raspiriti svekolike odlike i vrline, a istisnuti poročna i ružna svojstva. U srcima raspiriti ljubav, a istisnuti zlobu, probuditi merhamet, da nestane nemilosti;uliti smjelost, a ubiti strah i kukavičluk. U duše unijeti i duboko usaditi odlike ljudske. S tom misijom ramazan nas zijaret čini svake godine.

Dolazi nam i ovogodišnji ramazan, što će zateći i naći kod nas?

Zapuštena sela i  porušene kuće i cijele gradiće, cijele vojske gladnih, golih,bosih, bolesnih muhadžira i legione male siročadi. Zateći će dakle, ogromnu materijalnu bijedu. Jer ovaj ramazan posjećuje nas nakon godina najstrašnijeg rata svih vremena:kada je čovjek punu oštricu svoga razuma okrenuo ravno u sebe.

No, što će još zateći ovaj ramazan kod nas?

Zateći će krčme pune našim ljudima, zateći će psovku, razvrat, bestidnost, i uopće oslabljen moral. Zateći će cijene nesrazmjerno veće nego što ih je lanjski ramazan ostavio, kao što će zateći svakojaku špekulaciju u svim izmjenama dobara. Jednom riječju zateći će i veliku moralnu bijedu - koliko i materijalnu. Dakle, bijedu naspram bijede!

Misija je i ovogodišnjeg ramazana, kao i svih ramazana, da se useli u naša srca i duše, pa da popravi našu moralnu bijedu, a preko nje i materijalnu. Hoćemo li mu otvoriti svoja srca? Hoćemo li mu razotkriti svoje duše, pa ga s radošću primiti?

Ramazan dolazi da nam uruči darove Božij: merhamet i magfiret. Ko mu se obraduje i otvori mu svoje srce, on će mu ih uručiti. Ako svi skupa budemo takvi, on će i na nas izručiti Božiju milost, a inače ne, jer Bog dž.š.ostaje vječno pri svojoj riječi i ''neće izmijeniti prilika u jednom narodu dok se taj (narod) iz svoje duše ne promijeni.''

Hfz. Mersudin ef. Kasumović