A+ A A-

Mostar: Teravih namaz na otvorenom

Džematski odbor džamije „Bosanski mudžahidi“ ove godine je napravio značajan iskorak po pitanju organizacije klanjanja teravih namaza. Predvođeni mjesnim imamom Šefik ef. Čavčićem džematlije su neposredno uz džamiju formirali musallu na kojoj zajednički klanjaju noćne namaze. Ljetne mostarske vrućine, sparine i energija ljudskih tijela velike su prepreke da se postigne potrebna koncentracija tokom namaza  i doživi slast namaza u mostarskim džamijama. Oni džemati koji taj ugođaj nastoje dobiti korištenjem sistema za rashlađivanje čini se nisu uspjeli zadobiti povjerenje onih džematlija koja ti sistemi štete zdravlju, tako da se sa sigurnošću može reći da je novoutemeljena praksa džemata u Sjevernom logoru postigla potpuni efekat. Glavna motivacija, prema riječima Šefik ef. Čavčića, za ovaj korak je koncentracija vjernika tokom namaza ali i dostojanstven odnos prema mjesecu ramazanu. „Utisci džematlija su izuzeto pozitivni i nema nikog od njih da nije dao na nekin način svoj doprinos ovoj ideji. Broj džematlija u džematu se značajno povećao zbog ambijenata koji smo stvorili. Ovo je prvi put da klanjamo teravih namaze na musalli i nadam se da ćemo iz ovog ramazana izići sa brojnim idejama kako još poboljšati sam ambijent“, ističe Šefik ef. Čavčić. Ef. Čavčić nam priča i o drugim aktivnostima ovog džemata pa ističe kako su ramazanski vazovi, zbog malog vremena do sehura, precizni, do kraja osmišljeni a realiziraju se konkretnim akcijama organizacije iftara i drugim vidovima humanističkog djelovanja.

teravija-mostar-07-2012-1

Kao i brojni drugi gradovi u Bosni i Hercegovini i Mostar je imao svoju musalu. Mostarska musala nalazila se uz Ćose Jahja hodžinu džamiju i bila je vlasništvo vakufa ove džamije. Zapremala je široki prostor između pomenute džamije, parka (ranije Drljevića bašče), Neretve i banjskog sokaka. Lokalitet južno od ovog skokaka  ranije se zvao Tabakovina, Behlilovina i Đulmezovina.

Do 1878.g. Musala je bila sa svih strana ograđena zidom i u njen krug moglo se ući samo iz dvorišta Čose Jahja hodižine džamije gdje su se nalazila mala vrata (kapidžik). Evlija Čelebija navodi da je prilikom prolaska kroz Mostar 1664.g. klanjao bajram-namaz na ovoj Musali.

Rušenje Musale počelo je odmah po dolasku austrougarske uprave 1878.g. Godine 1882.g. sagrađen je na Musali most preko Neretve,a 1891.g. godine hotel „Neretva“. Zid od Musale kao i minber srušilo je neki njen komšija i kamen upotrijebio za zdanje kuće. Za vrijeme austrougarske uprave Musala je nosila ime „Trg Franje Josipa“. Od 1945.g. Musala je nosila naziv „Trg Republike“. Danas se ponovo zove Musala a musala je u Sjevernom logoru.

H.E.

  • 0101