A+ A A-

Lewa: U Arakanu vlada vjersko i etničko nasilje

muslimani-mijanmara-3Chris Lewa, stručnjak za pitanje Rohingye i direktor projekta za Arakan, okarakterisao je krvava dešavanja u pokrajini Arakan u Mijanmaru kao “etničko i vjersko nasilje”.

Jedan od najpoznatijih istraživača, stručnjak za pitanje Rohingya muslimana i direktor projekta za Arakan, Chris Lewa, u razgovoru sa novinarom agencije Anadolija istakao je potrebu da međunarodna zajednica izvrši snažan pritisak na vlasti u Mijanmaru i da pomogne žrtvama nasilja u toj zemlji.

Lewa je napomenuo da pokrajina Arakan ima kompleksnu demografsku strukturu, te da se sastoji od različitih etničkih i vjerskih grupa.

Oko dvije trećine građana pokrajine Arakan čine Rakhine budisti dok su Rohingya muslimani manjinska zajednica “bez države”.

“Najveći problemi u Mijanmaru su ustavno uređenje prema kojem državne vlasti priznaju samo građane koji se uklapaju u definiciju “domaći”, dok se s druge strane ignorišu pripadnici ostalih jezičkih, etničkih i vjerskih manjinskih grupa”, ocjenio je Lewa.

On napominje da Rohingya muslimani trebaju imati ista temeljna ljudska i demokratska prava kao i svaki slobodni građanin Mijanmara. Etničkoj skupini Muslimana, Rohingya, zakinuta su brojna osnovna ljudska prava.

“Nije bitno da li Rohingya muslimani decenijama ili vjekovima žive u Mijanmaru. I oni trebaju imati svoja demokratska prava, i moraju imati status građanina kao i ostatak društva”, ističe Lewa.

Lewa tvrdi da se problem u Mijanmaru ne može riješiti u jednom danu, te da je potrebno da zvanične vlasti pokrenu inicijative kojima će se intenzivirati odnosi između dvije sukobljene zajednice.

Mijanmar (Burma) je država Južne Azije gdje većinu stanovništva čine budisti (56-miliona stanovnika), dok muslimani čine oko 5% stanovništva (oko 2.5 miliona). Prema zvaničnim podacima i izvještajima Ujedinjenih nacija, Rohingya muslimani su najugroženija nacionalna manjina u svijetu.

Od kada je došlo do eskalacije sukoba u Mijanmaru, početkom prošlog mjeseca, ubijen je veći broj Rohingya muslimana - informacije govore od nekoliko stotina do više hiljada.

(Anadolija)