A+ A A-

Gradačac: Hafiska ramazanska mukabela u Husejniji

Tradicija učenja mukabela u ramazanu, mjesecu Allahovih Objava,  stara je bosanska tradicija. Uči se na sabah, podne ili ikindiju.  Dnevno se prouči po jedan džuz. Podrazumijeva glasno učenje Kur'ana uz prisustvo slušatelja koji prate učenje gledajući u Kur'an. Obično, mukabelu uči imam dotične džamije, negdje sa njim uče i džematlije. Osim toga, organiziraju se i mukabele samo za žene, tzv. ženske mukabele. U zadnje vrijeme prisutne su i dječije mukabele. Posebnu pažnju privlače hafiske mukabele. Hafizi uče Kur'an napamet. Doista, mukabele su izuzetna prilika da mnogi utvrde i obnove vlasite vještine učenja Kur'ana.

hafiska-mukabela-gradacaac-07-2012

Učači ovogodišnje hafiske mukabele u Husejniji

Pored mukabela u svim džematima, u glavnoj gradačačkoj džamiji Husejniji  i ovog ramazani-šerifa nastavljena je tradicionalna hafiska mukabela. Običaj učenja hafiske mukabele u svim gradačačkim gradskim džamijama je veoma star. Datira još od osmanskog razdoblja, sa  prekidom od 1945. do 2004. godine kada je Medžlis IZ Gradačac, na inicijativu tadašnjeg imama Husejnije  hafiza Haruna ef. Efendića, obnovio ovu tradiciju samo u Husein-kapetanovoj džamiji/Husejniji. Ove 2012./1433. po Hidžri mukabelu uče sljedeći hafizi: Kemal ef. Mehić, imam Reuf-begove džamije u Gradačcu, Damir ef. Jahić, imam  iz Srebrenika, Muhamed  Fetić iz Vranduka kod Zenice i Edis Mujagić iz Poljica kod Lukavca.

Vrijedno je istaći da je posjeta mukabeli svake godine bolja od prethodne. Prosječno se okupi oko 150 slušatelja gotovo iz svih gradačačkih džemata. Ima tu i starih i mladih, i starih učača Kur'ana i novih.  Sve izgleda razdragano, dojmljivo, privlačno, prijateljski, nasmijano... Bar uz ramazana, džamija je postala u životima ove hrabre, ponosne i čestite vjerničke populacije, centar zbivanja, sastanaka, druženja, vaza, pouke, nauke. A Kur'an, knjiga koja se najviše sluša i čita. Baš prava ramazanska atmosfera. Samo da tako ostane i poslije ramazana! Svemogući Bože, učvrsti nas u vjeri, a uputi one koji su zalutali s Tvog  pravog  puta. Amin!

Nusret  Kujraković