Promo banner

A+ A A-

Južna Kalifornija: U susret ramazanu

U Južnoj Kaliforniji, 14. jula 2012. godine (Irvine, CA), priređeno je bošnjačko druženje pod nazivom „U susret ramazanu“. Iako je druženje bilo upriličeno povodom nastupajućeg mjeseca ramazana  organizatori nisu htjeli propustiti priliku da prisutnima ukažu i na značaj podsjećanja na genocid, te je tom prilikom prikazan dokumentarni film „Srebrenica – never again“.

u-sus-ram-j-kar-07-2012-1

Vjerski dio programa predvodio je Bajram ef. Mulić koji je, između ostalog, prisutnima kazao: „Nikada ne smijemo zaboraviti golgote Srebrenice. Genocidni program od 11. jula 1995. godine je bio namijenjen svim mjestima u kojima žive Bošnjaci. Opasnost od genocida nad Bošnjacima još nije prošla i mi moramo upozoravati svijet, poučavati našu djecu da žive i djeluju tako da im se Srebrenica nikad više ne bi ponovila.“ Mulić je, dalje u svom obraćanju, naglasio važnost posta, važnost ustrajavanja u činjenju ibadeta uopće i sveukupnog čovjekovog življenja u skladu sa islamskim propisima.

U svojstvu predsjednika džematskog odbora gostima iz Feniksa i Sakramenta se obratio Adnan Silajdžić, a ispred MC skupa koordinatorica Selma Toskić koja je pozvala sve Bosance i Hercegovce da se na vrijeme registruju za predstojeće izbore u Bosni i Hercegovini.

Članovi kulturno umjetničkih društava „Sedef“ iz Feniksa i „Bošnjak“ iz Sakramenta su svojim koreografskim nastupom nastojali da prisutnima, barem malo, umanje nostalgiju prema svojoj domovini.

N. A. 

  • 0000