A+ A A-

Cazin: Hafiska dova hafizu Numanu ef. Bajriću

Nakon klanjanja ikindija-namaza 15. jula 2012. godine u džematu Stijena proučena je hafiska dova za mladog hafiza Numan ef. Bajrića. Poseban dan u životu pojedinca ili zajednice nazivamo historijskim ili povijesnim, još ako je poseban po dobru onda ga nazovemo i mubarećli dan. Takav dan je bio u Stijeni, u nedjelju, 15. jula.

hafiska-dova-cazin-07-2012-1

Uzvišeni Allah u Kur'anu kaže: „A Mi smo Kur’an učinili dostupnim za pouku - pa ima li ikoga ko bi pouku primio?“ (El-Kamer; 17)

Prvi hafiz Kur'ana časnog, Muhammed s.a.v.s., je rekao: „Ko bude učio Kur'an i radio po njegovim uputama, Allah će njegovim roditeljima na Sudnjem danu dodijeliti krunu, čiji će sjaj biti ljepši od sjaja sunca na ovome svijetu. Pa, šta mislite o onome koji ovako postupa?“ (Ebu Davud)

Iako u Stijeni živi jedan hafiz, ovo je prvi put u historiji njena postojanja da se jedan rođeni Stijenjanin promoviše u zvanje hafiza Kur'ana Časnog i prvi put se u njenoj džamiji uči hafiska dova.

Pored velikog broja vjernika, rodbine i prijatelja, hafiskoj dovi u Stijeni su prisustvovali izaslanik Rijaseta IZ u BiH prof. Nezim ef. Halilović-Muderris, bihaćki muftija prof. Hasan ef. Makić, gl.imam MIZ-e Cazin prof. Said ef. Mujakić, predstvanici IPF u Bihaću, predstavnici Općine Cazin, veliki broj imama iz susjednih džemata te osmorica čuvara Allahove riječi, hafizi Kur'ana Časnog koji svojim dolaskom namirisaše Stijenu mirisom Kur'ana i učiniše je, Allahovom voljom, najljepšim mjestom boravka u tim trenutcima.

U ime organizatora ove svečanosti prisutnima su se obratili gl.imam prof. Said ef. Mujakić i bihaćki muftija prof. Hasan ef. Makić koji su čestitali mladom hafizu Numan ef. Bajriću na uspješno položenom hifzu pred komisijom Rijaseta IZ-e U BiH.

Nakon obraćanja organizatora uslijedila je hafiska halka u kojoj su nas hafizi počastili učenjem odlomaka iz Kur'ana sljedećim redoslijedom: 

1.Hfz Abdurrahman ef. Osmanović, muhaffiz našeg mladog hafiza i koordinator Škole za hifz pri Medžlisu IZ-e Bihać;

2.Hfz Adis ef. Baručić, koordinator Škole za hifz pri Medžlisu IZ-e Bihać;

3.Hfz Sead ef. Šahinović, imam u džematu Janjići – Medžlis IZ-e Zenica;

4.Hfz Suad ef. Šahinović, profesor kiraeta u Cazinskoj medresi;

5.Hfz Dževad ef. Šahinović, imam u džematu Zaradostovo – Medžlis IZ-e Bužim;

6.Hfz Muharem ef. Šeperov, imam na području Medžlisa IZ-e Kozarac;

7.Hfz Sabahudin ef. Hašić, student FIN-a u Sarajevu i

8.Hfz Emrah Litrić, jedan od najmlađih bosanskih hafiza.

Nakon učenja hafiza musafira došao je red i na mladog hafiza Numan ef. Bajrića. Sin Enesa i Zemke, rođen 21. februara 1990. godine u Stijeni kod Cazina. Tu završava osnovnu školu i pohađa mekteb pred tadašnjim stijenskim imamom Mujagom ef. Majetićem. Nakon osnovne škole upisuje Medresu „Džemaluddin Čaušević“ gdje pred profesorom kiraeta hfz Suad ef. Šahinovićem počinje učiti prve sahife Kur'ana napamet. Poslije završetka medrese uključuje se u školu hifza koja djeluje pri MIZ-e Bihać i koja je osnovana sa ciljem promovisanja hifza Kur'ana, te pripremanjem hafiza za polaganje pred komisijom Rijaseta IZ.  Nepunu godinu i pol, Numan ef. Bajrić, je polagao stranice pred svojim muhaffizom hfz Abdurrahmanom ef. Osmanovićem i pripremao se za komisiju. U periodu od 04. – 18. juna 2012. godine proučio je komplet Kur'ana pred Komisijom u Sarajevu i stekao titulu „HAFIZUL-KUR'ANIL-KERIM – HAFIZ KUR'ANA ČASNOG“.

Trenutno živi u Stijeni, neoženjen, student je FIN-a, odsjek za imame. Pored roditelja ima i dva brata Aldina i Džemaludina. Može se kazati kako je on, nakon Numan ef., Šerif ef. I Mumin ef. Bajrića, nastavak ulemanske porodice Bajrić.

On je proučio posljednja sureta iz Kur'ana, nakon čega je njegov muhafiz proučio dovu a nakon toga je uslijedilo obraćanje izaslanika Rijaseta IZ u BiH i dodjela hafiske diplome, te dodjela brojnih hedija od strane prisutnih.

Poslije svečanog dijela zvanice su nastavile druženje uz ručak koji je pripremljen u haremu džamije.

Osman Tričić