A+ A A-

„Albanci moraju više uraditi za Bošnjake, jer nam to duguju“

Autor: Sahit Kandić

Po kosovskim gradovima se, već nekoliko godina zaredom, tokom jula i avgusta održavaju „DANI DIJASPORE”, uz raznovrsne kulturne sadržaje, ti programi su posvećeni građanima Kosova koji u najvećem broju tada borave u zavičaju.

U prizrenskom Domu Kulture je ove godine, dvije večeri pred ramazan, u organizaciji ovdašnjih udruženja “Ihlas” i “Vrelo”, a uz materijalnu potporu Ministarstva za dijasporu Vlade Kosova, održano “Veče Ilahija i Kasida” gdje je osim ovdašnjih Bošnjaka bilo i renomiranih javnih i političkih ličnosti iz Bosne, sjevernog i južnog Sandžaka, Makedonije, međunarodnih čimbenika, KFOR-a, kao i brojnih bošnjačkih i albanskih predstavnika svih razina vlasti na Kosovu, te brojne druge ugledne ličnosti iz raznih društvenih sfera.

dani-bos-dijas-kos-07-2012-1

Isak Meta, voditelj programa, je u ime organizatora najprije poselamio ugledne musafire iz okolnih država kao i sve prisutne, te zahvalio ministarstvu dijaspore na materijalnoj potpori ovom skupu uz uvjerenje da će se ovakva suradnja nastaviti. Zahvalnost je upućena i uspješnom horu duhovne muzike koji svojim izvrsnim programom uljepšavaju ova druženja Bošnjaka iz matice i dijaspore sa musafirima iz svih krajeva gdje žive naši sunarodnici. Voditelj je najprije pozvao sve prisutne da zajednički prouče Fatihu šehidima, žrtvama genocida u Srebrenici i cijeloj BiH kojima je prije sedmicu dana obilježena 17-godišnjica, a nakon fatihe pozvao zamjenika ministra za dijasporu, Ćerima Bajramija, da kratko poselami ovaj skup i u ime domaćina svim gostima uputi srdačne riječi dobrodošlice.

Bajrami se zahvalio musafirima na odazivu i zajedničkom druženju sa našom brojnom dijasporom što predstavlja bratsku bošnjačku i muslimansku solidarnost. Zatim je uradio siže svojih službenih aktivnosti i posjeta dijaspori istakavši identificirane prioritete, ključne problematike sa kojima se naš narod susreće u svakodnevnom životu u dijaspori, te napravio kraći osvrt o značaju jačanja institucionalnih veza a i očuvanjem rodbinskih odnosa s’bližnjima u matici. Zamjenik ministra za dijasporu je u prvom redu istakao očuvanje jezika, kulture, običaja, a i obrazovanja naših iseljenika na maternjem jeziku u inozemstvu čemu on i vlada koju predstavlja pridaju zasluženi značaj.

Drugi se skupu obratio Miftar Kuljići, predstavnik udruženja Bošnjaka iz Ciriha, koji je govorio o životu naših ljudi u inozemstvu, organiziranosti zajednice i ostvarenim pravima te formi suradnje sa maticom i brojnim drugim pitanjima koja treba urgentno unaprijediti. Posebice je istakao svesrdnu brigu Ćerima Bajramija, bošnjačkog predstavnika u dotičnom ministarstvu, koji se istinski zalaže za boljitak bošnjačkog naroda i stara o svim problemima koji ih tište iznalazeći načine da se otklone brojne i raznovrsne problematike koje zabrinjavaju naš narod u dijaspori, bilo da su formalne ili neke druge prirode.

Koncizno ali i veoma emotivno se nazočnima obratio poznati bosanski književnik Nedžad Latić, sjećajući se svojih davnih istraživanja i pisanja o ovdašnjim prizrenskim Bošnjacima. Potom je govorio o ranijim tajnim kontaktima albanskih predstavnika sa vrhom bošnjačkog rukovodstva u Bosni, pa o tome da je kasnije i kao novinar prvi pisao o Oslobodilačkoj vojsci Kosova u bosanskim listovima itd. “Sada radim na svebošnjačkom ujedinjenju, na pan-bošnjaštvu, preko lista PanBošnjak. Svima vama odavde poručujem da se moramo ujediniti, jer pitanje našeg opstanka nije pravedno i dugoročno riješeno na ovim prostorima. A albanskom narodu i njihovim predstavnicima poručujem da moraju više uraditi za Bošnjake jer nam to duguju. Znaju njihovi vođe kako i koliko smo ih mi Bosanci i Bošnjaci pomagali” - poručio je na kraju Latić, zahvalivši se na pozornosti i izvinuvši zbog preplavljenosti emocijama.

dani-bos-dijas-kos-07-2012-2

Potom se prisutnima svojim sadržajnim govorom obratio i prof. dr. Admir Muratović, izaslanik muftije sandžačkog i predstavnik svebošnjačkog pokreta Bošnjačke kulturne zajednice iz Sandžaka, koji je prenio selame muftije Zukorlića i njegovih suradnika. Muratović je najprije odao priznanje doministru Ćerimu Bajramiju, bošnjačkom predstavniku u Vladi Kosova, za iskrenu požrtvovanost i izuzetno predstavljanje stvarnih bošnjačkih interesa na Kosovu i u dijaspori. A uputio je i zahvalnost kosovskom premijeru Thaqiju kao i predsjednici Jahjaga za orden heroja kojim je odlikovan kosovski Bošnjak - rahmetli Šefko Salković, a naravno i čestitao bošnjačkim članovima Konsultativnog Vijeća za Zajednice pri kabinetu predsjednice koji su tu značajnu inicijativu uspješno doveli do svog ostvarenja. Muratović je posebice naglasio u svom obraćanju kosovskim institucijama da su ovdašnji Bošnjaci vrlo aktivno sudjelovali u svim važnim kako oslobodilačkim tako i sada razvojnim procesima Kosova, nesebično dajući sve od sebe. Prečesto prekidan ovacijama podrške od ovdašnjih Bošnjaka, Muratović je među ostalim i konstatirao, da: “Kosovo i Sandžak su se uvijek uzajamno pomagali u svim ratovima jer smo imali istog neprijatelja. Naše su sudbine usko vezane i vaša sloboda i napredak se izravno odražavaju i na nas u Sandžaku. Aktuelno političko vođstvo na Kosovu i nove demokratske snage u Sandžaku svojim zrelim političkim promišljanjem i samosvjesnom dostojanstvenom odlučnošću korjenito mijenjaju konstelaciju odnosa u regionu. Prvi puta se kod nas pojavljuje politička snaga koja ne povlači iznuđene poteze već slobodnom sopstvenom opredijeljenošću kreira autentičnu, zdravu i naprednu bošnjačku stratešku politiku, neovisno o stavu i mišljenju državnog aparata Srbije” - ponosito zaključuje Muratović.

Nakon Muratovićevog obraćanja, prisutne je pozdravio i Ibrahim Makolli, ministar za dijasporu u Vladi Kosova, koji se zahvalio na srdačnom dočeku, lijepom programu, istakavši da mu je zadovoljstvo što je ovdje sa pripadnicima bošnjačke zajednice i ujedno među svojim brojnim prijateljima i suradnicima. On je istakao da je ministarstvo koje on vodi najviše doprinijelo bošnjačkoj zajednici zbog energičnog zalaganja njegovog zamjenika Bajramija i razumijevanja u vladi i državi za probleme sa kojima se suočavaju Bošnjaci, istakavši da “Bošnjaci i Albanci uglavnom imaju zajedničke i identične probleme jer su u sličnoj situaciji i okolnostima, jer pripadaju istoj vjeri, srodnoj kulturi, zajedničkom okruženju i identičnom mentalitetu” - smatra Makolli.

Uslijedio je bogat kulturni program, sadržan; učenjem Kur’ana na izvornom arapskom jeziku i njegovim prijevodom, kao i brojnim lijepim ilahijama i kasidama gdje je osim na bosanskom, arapskom i turskom, u čast ministra Makollija bilo i nekoliko numera na albanskom jeziku.

Na kraju se voditelj Isak Meta zahvalio svima, pozvavši imama Nailj-ef Skenderija da uputi prigodnu čestitku i da upute postačima za predstojeći mjesec Ramazana, najavivši sljedeći skup za pećki region, za deset dana (28. jula) u Vitomirici a gdje su domaćini mladi iz BOKUD-a “Đerdan”. A Nailj-ef je istakao važnost mjeseca Ramazana, načina posta i nagrade od uzvišenog za pokornost Njemu, davši i druge važne upute koje su bitne vjernicima i postačima, te na kraju uputio i čestitku u povodu nastupajućeg mjeseca posta.

(www.bosnjaci.net