A+ A A-

Ramazanske čestitke muftija za Sandžak, Hrvatsku i Njemačku

Povodom nastupanja mjeseca Ramazana 1433. h.g. čestitke su vjernicima uputili sandžački muftija Muamer ef. Zukorlić, muftija za Hrvatsku dr. Aziz Hasanvoić te muftija za Njemačku Pašo ef. Fetić.


Ramazanska poruka sandžačkog muftije

muftija-zukorlic-izdVrelina julskog sunca, glad i žeđ postača svjedoci su predanosti čovjeka Uzvišenom Stvoritelju, što predstavlja Pravi put koji vodi vjernika do potpune sreće na ovom i budućem svijetu.

Postač Ramazana potvrđuje svoju duhovno-moralnu vrijednost, čime opravdava ulogu Allahovog namjesnika na Zemlji.

Kvalitet i snaga čovjeka mjeri se prema njegovoj sposobnosti da se ustegne od udovoljavanja strastima, porivima, požudama i drugim biološkim potrebama.

Ramazanski post najbolji je način discipliniranja sopstvenog nefsa, čime se osigurava ispravnost i uspravnost čovjeka i dominacija pozitivnog, uzvišenog nad negativnim, prizemnim u čovjeku.

Ustezanjem od jela, pića i drugih užitaka od zore do zalaska sunca postač oživljava osjećaj plemenitosti, humanosti, solidarnosti i odgovornosti.

Ramazanski postači su najveći pobjednici.

U tom svjetlu, svim pripadnicima islama RAMAZAN ŠERIF MUBAREK OLSUN, da ga u zdravlju, bereketu, ibadetu i rahatluku provedemo.

Glavni muftija Muamer ef. Zukorlić

Ramazanska poruka i čestitka muftije za Hrvatsku

muftija-zagrebacki-aziz-hasanovicBraćo i sestre u islamu!

Hvala Uzvišenom Allahu dž.š. koji nam je omogućio da dočekamo još jedan ramazan kao blagodat i milost Njegovu.

Prigoda je to da ukrotimo svoje strasti, ojačamo vjerovanje i s iskrenim pokajanjem pristupimo izvršavanju svih pet propisanih dužnosti šehadeta, namaza (molitve), posta, zekata i hadža.

Mjesec ramazan je mjesec početka objave Kur'ana, ali i mjesec posta koji podrazumijeva potpunu apstinenciju od jela, pića, pušenja i svih užitaka od zore pa do zalaska sunca. Institucija posta u islamu ima svoju vjersku, odgojnu, zdravstvenu, moralnu i socijalnu dimenziju. Kao vjernice i vjernici moramo se zapitati da li našim postom ostvarujemo sve navedene dimenzije. Želim posebno naglasiti Božju mudrost kroz socijalnu dimenziju posta. Samo gladan može razumjeti gladnoga, samo žedan može razumjeti žednoga. Nažalost živimo u svijetu gdje je sve više gladnih, žednih, obespravljenih, protjeranih sa svojih ognjišta i sve više onih koji umiru od gladi i raznih oblika nepravde i neravnomjerne raspodjele Božjih dobara.

Pozivam Vas da svojim postom, molitvama, materijalnim davanjima kroz zekat i sadekatu-l-fitr ublažimo što se ublažiti može i da unutar Zajednice razvijamo suosjećanje prema onima koji su potrebiti. Tome nas uči naš poslanik Muhammed a.s. riječima: „Nije vjernik onaj tko zanoći sit, a njegov susjed gladan.“ Ova i slične poruke jasno upućuju da se vjera i bogobojaznost upotpunjuju žrtvovanjem i izdvajanjem za opće potrebe i potrebe nemoćnih po principu „tvoje je ono što udijeliš“.

Braćo i sestre! Neka nam ramazan donese radost u naše duše, veselje i osmjeh na naša lica, harmoniju i ljubav u naše obitelji slogu i zajedništvo u našoj zajednici te vjerničku snagu kako bismo ustrajavali na činjenju dobra, ljubavi radi Boga.

Ramazan šerif mubarek olsun!

muftija dr. Aziz ef. Hasanović, predsjednik Mešihata

 

Ramazanska čestitka muftije IZBNJ

paso-feticU četvrtak, 19.07.2012. god., sa zalaskom sunca nastupa mubarek mjesec Ramazan, kada se klanja i prva teravija, a  petak je prvi dan posta. Ramazani-šerif je mjesec Allahove milosti i oprosta, mjesec  odricanja i ustezanja, ali i mjesec nade i velikih očekivanja, mjesec suosjećanja i zajedništva, mjesec davanja i pomaganja, mjesec pobjeda i uspjeha.

Ramazan je mjesec kojeg je Poslanik s.a.v.s. opisao ovim riječima: “O ljudi, prikučio vam se častan mjesec, mjesec blagoslova, sreće i napretka, mjesec u kojem je noć Lejletul kadr vrijednija od hiljadu mjeseci. Bog vam naređuje da obdan postite a noći u ibadetu provodite. Ko obavi nafilu u Ramazanu kao da je obavio farz izvan Ramazana, a ko obavi farz u Ramazanu kao da je obavio 70 farzova izvan Ramazana. Mjesec Ramazan je mjesec strpljenja, a nagrada za strpljivost je Džennet. To je mjesec međusobnog ispomaganja muslimana i mjesec u kojem se povećava prihod i opskrba vjernicima. U njemu posebno praktikujte 4 stvari. Dvije s kojima ćete zadovoljiti vašeg Stvoritelja i dvoje bez kojih vi nikako ne možete. Ono s čim ćete Stvoritelja zadovoljiti jest često izgovarajte Kelime i šehadet i istigfar a ono bez čega ne možete da molite Allaha dž.š. za Džennet i tražite zaštitu od Džehenema. Ko priredi iftar postaču ima nagradu kao da je roba oslobodio i bit će mu oprošteni mali grijesi učinjeni prema Bogu.”

Svim imamima, predsjednicima džemata, aktivistima i članovima Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj, kao i svim Bošnjacima i Bošnjakinjama u domovini i dijaspori i svim muslimanima i muslimankama, čestitam nastupajući Ramazani-šerif sa dovom Uzvišenom Allahu dž.š. da ukabuli naš post, namaze, mukabele, sadekatul-fitr, sehure i iftare, i naše iskrene dove. Zato u ovom mubarek mjesecu otvorimo naša srca, naše domove i naše džamije kako bi u njih unišla Allahova milost, oprost i bereket. Neka su nam stalno na umu Poslanikove riječi: “Ko isposti Ramazan vjerujući i nadajući se Allahovoj nagradi, bit će mu oprošteni prijašnji grijesi.”

Ramazani-šerif mubarek!

Pašo Fetić, muftija Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj