Promo banner

A+ A A-

Papinski nuncij posjetio Islamski centar u Zagrebu

Poslije šestogodišnje izuzetno uspješne diplomatske službe u Bosni i Hercegovini kao papinski nuncij, nadbiskup Alessandro D’Errico, nastupio je dužnost papinskog izaslanika u Hrvatskoj. Na to je dužnosti naslijedio je Marija Roberta Cassarija. I, svega nekoliko dana poslije predaje diplomatskih vjerodajnica predsjedniku Republike Hrvatske prof. dr. sc. Ivi Josipoviću, ekselencija Alessandro D’Errico, sa suradnicima mons. Maurom Lallijem i paterom Ivicom Hadašom, posjetio je Zagrebački islamski centar gdje ga je primio muftija, prof. dr. sc. Aziz ef. Hasanović sa suradnicima, prof. Mevlidinom ef. Arslanijem, ravnateljem Islamske gimnazije, i Nerminom ef. Botonjićem, tajnikom Mešihata i šefom Muftijina kabineta.

pap-nun-ic-zag-07-2012

Ekselencija Alessandro D’Errico i muftija Hasanović zadržali su se u dugom i srdačnom razgovoru u Knjižnici Islamskoga centra. Papinski nuncij čestitao je muftiji Hasanoviću na imenovanju, a muftiji Hasanović šarmantno mu je i duhovito uzvratio čestitke na dosadašnjem diplomatskom radu u Pakistanu i Afganistanu, a posebno na šestogodišnjem mandatu u Bosni i Hercegovini.

Muftija Hasanović i ekselencija D’Errico vrlo su se brzo našli kao sugovornici koji uvažavaju jedan drugoga i koji bi suradnju dviju velikih religija gradili na onome što im je zajedničko, a ne na razlikama.

Nakon neprotokolarnog razgovora, obojica su dali izjavu za medije u kojim su izjavama posebno naglasili uzajamno poštovanje i uvažavanje.

Poslije službenog dijela posjete, papinski nuncij izrazio je želju da posjeti džamiju, a muftija Hasanović bio mu je više nego dobar domaćin. Na izlasku iz zagrebačke džamije, muftija Hasanović pokazao je spomen-park hrvatskim šehidima koji su svoje živote ugradili u temelje hrvatske samostalnosti i slobode. Nakon što ga je Muftija u kratkim crtama upoznao s ulogom muslimana u Domovinskom ratu Hrvatske, ekselencija Alessandro D’Errico izrazio je divljenje prema žrtvi hrvatskih šehida, a posebno ga je oduševio izgled spomeničkog obilježja.

(www.islamska-zajednica.hr