Promo banner

A+ A A-

Veliki predramazanski koncert ilahija u Srebreniku

U utorak, 17. jula 2012. godine, je Domu kulture u Srebreniku održan veliki predramazanski koncert pod nazivom „Na krilima ramazana“ koji su organizirali hor „Zefir“ i MIZ Srebrenik. Za nezaboravan doček svog najodabranijeg mjeseca potrudit će se samo najbolji: hor „Nuru ‘Ayni” iz Kalesije, hor „Mošus” Brčko, hor „Sejfullah” Konjic, hor „Azizija” Orašje, Omladinski ansambl iz Tešnja, ansambl „Zefir” Srebrenik, te specijalni gosti Armin Muzaferija i Jasmin Hasić.  Na samom početku koncerta glavni imam MIZ-a Srebrenik Refik ef. Hodžić i uputio ramazansku poruku.

predram-konc-srebr-07-2012-1 

- Simboličnom porukom “Na krilima Ramazana” želimo izraziti dobrodošlicu najodabranijem mjesecu u godini, mubarek ramazanu koji zauzima značajno mjesto u životima muslimana. Doživljavamo ga kao životni predah u kome darovima vjere i blagodetima ramazanskih ibadeta krijepimo svoje biće i snažimo svoj iman, rekao je Refik ef. Hodžić uputivši svim muslimanima ramazansku čestitku riječima: Ramazan Šerif Mubarek Olsun.

Organizacija je prema mišljenju svih učesnika bila na nivou, a posjetioci se slažu da se ovako brojna manifestacija do ovoga koncerta nije održala u našem gradu.

Organizatori su uz zahvalnost Načelniku općine, gospodinu Mehmedu Bajraktareviću koji je bio generalni pokrovitelji ove manifestacije najavili da će predramazanski koncert u Srebreniku ostati tradicionalan.

Omladinski ansambl Tešanj je prvi nastupio na koncertu te su otpjevali nekoliko pjesama kao što su Seyrana, Fatihov san kao i još mnogo drugih. Ovo je prvi koncert OA Tešanj izvan granica općine Tešanj.

Armin Muzaferija je uz izražavanje zadovoljstva što je u Srebreniku organizatoru uputio najiskrenije čestitke, te posebne čestitke za urađenu tehničku stranu koju je pripremio organizator.

Gdje je istakao da mu je drago kada vidi da ljudi stavljaju muziku na mjesto gdje i pripada i kada je koriste u prave svrhe, odnosno radi se o tome da se muzika vrati tamo gdje i pripada u umjetnost- istakao je Armin Muzaferija u svojoj izjavi za medije.

Koncertu je prisustvovalo oko 1.500 ljubitelja duhovne muzike koji su više od tri sata imali priliku uživati u odabranim ilahijama, kasidama i sevdalinkama.

Ansambl Zefir će i večeras učestvovati na još jednom velikom tradicionalnom predramazanskom koncertu ilahija i kasida "U susret ramazanu", koji će se održati u Janji, na ljetnoj pozornici Doma kulture, sa početkom u 20:30h.

Molimo Allaha da sve prisutne nagradi, sve učesnike, a svim vjernicima islamske vjeroispovijesti želimo da u zdravlju i rahatluku isposte mubarek mjesec Ramazan. Amin!

Damir-ef Babajić