Promo banner

A+ A A-

U Sloveniji obilježen spomen na žrtve srebreničkog genocida

Udruženje žena Zemzem, koje djeluje unutar Islamske zajednice u Republici Sloveniji, nakon prošlogodišnjeg početka kampanje i promocije simbola Srebrenice na području Slovenije, ove godine organiziralo je konkretan program pod nazivom „Dani Srebrenice 2012“ koji su trajali od 2. do 11. jula 2012. godine, pod časnim pokroviteljstvom predsjednika Republike Slovenije dr. Danila Türka.

dani-srebrenice-slo-07-2012-1

Program se sastojao iz slijedećih aktivnosti:

U ponedjeljak, 2. jula 2012. godine postavljena je fotografska izložba „Srebrenica 1995“ u slovenskom Parlamentu. Autor fotografija je g. Ahmed Bajrić – Blicko iz Tuzle, a izložba sadrži deset fotografija.

Isti dan u 18. sati, u džematu Krško, promotivno je prikazan film „Nebo iznad Srebrenice“ (Himmel über Srebrenica) njemačkog autora Philipa Rucha. Film prikazuje tajne protokole Generalnog štaba UN-a i prikazuje razgovor u Zagrebu generala prije katastrofe. Vrhovno zapovjedništvo prikazano je, kao nikad do sad, u vrlo prisnom materijalu. U vremenu kad je 40.000 ljudi gledalo u nebo iznad Srebrenice i čekalo na jedan sami znak Međunarodne zajednice, koja je garantovala njihovu zaštitu, na glavnom sjedištu UN donešena je odluka o njihovoj predaji bez borbe...

Premijeri filma prisustvovali su mnogobrojni posjetitelji, predstavnici lokalnih vlasti i medija.

U četvrtak, 5. jula 2012. Godine, u Ljubljani je održan okrugli sto na temu „Srebrenica 1995“ na kojem su učestvovali g. Amor Mašović, predsjednik Komisije za traženje nestalih osoba u BiH i ga. Nura Begović iz udruženja „Žene Srebrenice“. Njihova ispovijest i iskustva, koja su podijelili sa prisutnima, bila su veoma teška i bolna. Na samom početku emitiran je kratak dokumentarni film „Marš smrti“ koji je bio dovoljan uvod. Iako svi znamo šta se desilo, svako novo susretanje sa činjenicama i groznim dešavanjima 1995. godine, u Potočarima i okolici, pogodi nas.

Gospođa Nura Begović je preživjela žrtva genocida, njena ispovijest bila je još najteža. Iako nije govorila mnogo o sebi – „..preživjela sam i ne želim govoriti o sebi. Dobro sam..“ – bilo je sve što je rekla o svom ličnom iskustvu. Njena priča bila je veoma slikovita, govorila je o cjelokupnom stanju u Potočarima 1995. godine. Gospodin Amor Mašović pričao je o svom dijelu iskustva – poslu ili dužnosti (kao što bi on precizirao) koju obavlja.

„Nikad nisam pomislio da ću u životu raditi to što radim sad...“ bila je jedna od uvodnih rečenica njegovog izlaganja.

Mnoge posjetioce okruglog stola šokirali su podatci o stradalim i nestalim osobama za vrijeme agresije na BiH, koje je iznio g. Mašović.

Okruglom stolu prisustvovali su brojni članovi Islamske zajednice, Slovenci, predstavnici javnog života, Njeg. Eks. Darya Kembay, turski ambasador u RS, g. Samir Amarin, časni konzul Jordana u RS i ga. Zdenka Č. Travnik, ombudsmen.

U ponedjeljak, 9. Jula 2012. Godine, održano je svečano otvorenje fotografske izložbe „Srebrenica 1995“ u Parlamentu Republike Slovenije. Uz to, svim članovima Parlamenta (njih 90) dodijeljen je simbol Srebrenice. Na svečanom otvorenju fotografske izložbe, predstavnice Udruženje žena Zemzem dodijelile su simbol Srebrenice predsjedniku parlamenta dr. Gregoru Virantu.

U uvodnom dijelu predsjednik Parlamenta dr. Grgor Virant zaželio je dobrodošlicu i u svom govoru iskazao podršku projektima kojim osvještavamo društvo o dešavanjima u prošlosti. Virant je još istakao da otkako je 2009. godine, 11. juli proglašen međunarodnim danom spomena na žrtve genocida u Srebrenici, u Parlamentu Republike Slovenije se spomen svake godine obilježava. Istakao je još da je Srebrenica, ne samo sinonim za najveći zločin nakon 2. svjetskog rata, već i sinonim za nemoć i ignorisanje od strane Međunarodne zajednice. Iskazao je nadu da će odgovorni za ovaj zločin, kojima se sudi u Hagu, biti kažnjeni.

Fotografska izložba predstavljala je deset fotografija sa kojima je pokušano prikazati zaokruženu priču. Iako je to veoma teško, jer priča o Srebrenici ima svoj početak ali nema kraj. Prva fotografija predstavljala je Srebrenicu prije rata, sljedeće dvije fotografije prikazuju stanje u Potočarima 1995. godine (prognane žene i djeca, očaj, dolazak muških na slobodnu teritoriju krvavog puta preko šume), fotografija grobnice – mjesta zločina i fotografije priprema na dženazu u Potočarima. Zadnja fotografija prikazuje kolonu sa mirnih protesta koji se održavaju svakog 11. u mjesecu u Tuzli. U martu 2012. godine dio kolone bile su Slovenke i članice UŽ Zemzem. Umjesto popratnog teksta, koji bi trebao pratiti svaku fotografsku izložbu, navedene su bile samo tri istinite priče preživjelih žena. Priče koje dovoljno govore o brutalnosti zločina u Srebrenici.

Ove godine devet Bošnjaka iz Slovenije bili su dio kolone Marša mira. Ovo je već drugi organizirani odlazak na Marš mira u organizaciji Islamske zajednice u RS.

U srijedu, 11. jula 2012. Godine, predstavnice UŽ Zemzem dodijelile su cvijet Srebrenice predsjedniku RS dr. Danilu Türku. Ove godine Predsjednik je preuzeo ulogu časnog pokrovitelja programa „Dani Srebrenice 2012“ što je predstavljalo posebnu čast. Ovom prilikom predstavnice UŽ Zemzem podnijele su Predsjedniku RS izvještaj o svim dešavanjima od 2. do 11. jula na području Slovenije.

U razgovoru Predsjednik je istakao da bismo trebali u odnosima sa Bosnom dosljedno brinuti o poštovanju spomena na žrtve genocida u Srebrenici kako u posjetama različitih političkih delegacija kao i u drugim prilikama.

Između ostalog istakao je i značaj informiranja i prevođenja djela, koja govore o ovom strašnom događaju, u slovenski jezik. Tih dana  Predsjednik je ugostio italijanskog predsjednika Giorgia Napolitana sa kojim je zajedno pogledao fotografsku izložbu »Srebrenica 1995« prilikom posjete Parlamentu.

11. jula u 19. sati u centru Ljubljane (Prešernov trg) održana je minuta šutnje za žrtve genocida u Srebrenici. Kratkim, a dostojanstvenim programom, odana je počast svim nevino stradalim žrtvama genocida u Srebrenici. Program je započeo sa Srebreničkim infernom, kratkim govorom o Srebrenici i minutom šutnje. Ovo je bio i povijesni događaj za muslimane u Sloveniji,  jer je po prvi put proučena Fatiha na Prešernovem trgu u Ljubljani za poginule Srebreničane.

Kraj programa je obilježen puštanjem hiljadu bijelih balona u zrak kao simbolički prikaz brzog nestajanja nedužnih života. I životi 8732 Bošnjaka su tako brzo nestali, kao što su brzo odletjeli baloni.

Pozivu na minutu šutnje odazvali su se mnogi predstavnici javnog, kulturnog i političkog života među njima prva dama ga. Barbara Miklič Türk, gradonačelnik Ljubljane g. Zoran Janković, predstavnici medija i brojni prolaznici. 

Minutom šutnje zvanično je završen program „Dani Srebrenice 2012“.

Srebrenice se dešavaju i dan danas, iako svi upozoravamo da se ovako strašni zločini nikad više ne bi trebali ponoviti.

Ovo je bio skroman doprinos UŽ Zemzem u održavanju sjećanja na tragičan događaj u povijesti Bošnjaka. Potrebno je širiti i utvrđivati istinu i ne dozvoliti da se genocid i etničko čišćenje zaborave.

Ovo je najmanje što možemo učiniti da mlađe generacije, koje ne pamte ratne godine, budu svjesne povijesnih događanja i da nastave sa opominjanjem.

Ela Porić

  • ela_turkela_turk