Promo banner

A+ A A-

Završena vjersko-kulturna manifestacija “Lastavica 2012."

Centralnim programom na platou Lastavice, u nedjelju 15. jula završena je ovogodišnja Vjersko-kulturna manifestacija „Lastavica 2012.“, koja je ove godine trajala od ponedjeljka, 09. jula, kroz različite vjerske, kulturne i sportske programe.

las-cen-sv-07-2012-1

Prisutnim vjernicima prigodnim besjedama obratili su se dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici prof. dr. Zuhdija Adilović i predsjednik organizacionog odbora Manifestacije muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović.

Dekan Adilović u svom obraćanju naglasio je da se ovogodišnja Lastavica događa između dva značajna termina, obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici i početak mjeseca ramazana, apostrofirajući potrebu za bogobojaznošću, jedinstvom i istinskom povratku Kur’anu.

las-cen-sv-07-2012-3 

Muftija zenički, nakon što je proučio kišnu dovu, prenio je selame reisu-l-uleme dr. Mustafa ef. Cerića i zamjenika reisu-l-uleme hfz. Ismet ef. Spahića, a zatim je kazao da je Lastavica, kao i još neki drugi prostori, prostor na kome se govorilo o vjeri, porodici, tradiciji i domovini.

U okviru vjerskog programa proučena je i Lastavička dova, koju je proučio Mahmut ef. Karalić, a vjerski program završen je klanjanjem podne-namaza, koji je predvodio muftija zenički.

Već četiri godine na Lastavici se dodjeljuju priznanja koja je ustanovio muftija zenički.

las-cen-sv-07-2012-4

Priznanje ''Sultan Mehmed Fatih'' koje se dodjeljuje osobama koje su dale poseban doprinos u odbrani Bosne i Hercegovine u vrijeme agresije 1992-1995. godine, za 2012. godinu dodijeljeno je gosp. Muhamedu Begagiću.

Priznanje ''Kulin Ban'' koje se dodjeljuje za doprinos na polju opće-korisnih društvenih aktivnosti, za 2012. godinu dodijeljeno je gosp. Bedrudinu Salčinoviću.

Priznanje ''Lastavička Povelja'' koje se dodjeljuje za doprinos u afirmaciji vjere, kulture i tradicije muslimana, za 2012. godinu dodijeljeno je prof. dr. Zuhdiji Adiloviću, dekanu Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici.

las-cen-sv-07-2012-2