Promo banner

A+ A A-

Tribina „Srebrenica – kontinuitet genocida nad Bošnjacima“

U Tuzli je, u kongresnoj dvorani hotela 'Tuzla' 8. jula 2012. godine, upriličena javna tribina pod nazivom 'Srebrenica – kontinuitet genocida nad Bošnjacima'  u organizaciji društva 'DEMUS' Tuzla i Udruženja za afirmaciju univerzalno pozitivnih vrijednosti 'Prosvjetitelj' Srebrenica. Predavanje na ovu temu održao je muftija sandžački Muamer ef. Zukorlić.

trib-tuz-07-2012-1

Ističući važnost podsjećanja na genocid kako se nikada nikome ne bi ponovio, muftija Zukorlić je kazao: „Svijest o genocidu je jedan od stubova našeg opstanka, naše budućnosti, a prevencija protiv njega je, zapravo, organiziranost kroz državu, naciju i Islamsku zajednicu. To su tri obruča koja Bošnjacima moraju biti zaštita! ...Genocid nad Bošnjacima je bio program silnika koji su mislili da je najbolje da Bošnjaci na ovim prostorima uopće ne postoje.“

Muftija Zukorlić je ukazao na neophodnost bošnjačkog organiziranja riječima: „Kada čobanin čuva svoje stado, a zna da u okolini ima vukova, pametan čobanin se ne oslanja na milost vukova, već preduzima sve potrebne mjere kako bi svoje stado zaštitio!“

„Za očuvanje elementarnog ljudskog dostojanstva neophodno je da čovjek bude organiziran. Narodi koji nemaju snažno organizaciono jedinstvo su ugroženi narodi!“ – podvukao je u svom izlaganju Zukorlić.

trib-tuz-07-2012-2

Muftija je spominjao primjere skončavanja silnika, poput faraona koji je htio pokoriti svijet. „Faraon se – reče muftija – u svom zlu želio uzdići iznad drugih, a Allah ga je ponizio pa je skončao na dnu mora, na najnižoj razini. Bošnjaci se ne boje današnjih 'faraona'. Oni su jedinstveni i slobodni, a sloboda se ne daje, već osvaja. Bošnjačko jedinstvo je zasnovano na postulatima humanosti i univerzalnih ljudskih vrijednosti, uz prihvatanje formule 'La ilahe ilellah!' ...Istina se mora iznositi na vidjelo. Istinu treba govoriti, čak i kada nema dovoljno odvažnih koji bi je podržali!“

Zukorlić je dalje naglasio važnost čuvanja čovjekovih vrijednosti i u najtežim vremenima. Te je vrijednosti uporedio sa bakljom, a kad su na ivici nestajanja sa žeravicom koja se u mraku čuva i ponekad prenosi i na dlanu da bi se, kada je potrebno, ponovo mogla rasplamsati. U tom smislu kazao je da su Bošnjaci uprkos brojnim stradanjima i genocidima, nekako uspjeli da sačuvaju tu toplu, svijetlu malu žeravicu, jer je uvijek bilo požrtvovanih Bošnjaka koji su je na svome dlanu čuvali da bi je mogli drugome predati. Takav je bio, između ostalih, i reis Džemaluddin Čaušević... i svako vrijeme ima dovoljno ovakvih čuvara.

trib-tuz-07-2012-3

U svom nadahnutom govoru muftija Zukorlić je više puta ponovio značaj jedinstva Bošnjaka, njihovog organiziranja, kao i značaj požrtvovanosti u čuvanju emaneta.

Tribini su prisustvovali i rektor Univerziteta u Tuzli Enver Halilović, direktor BNF-a Haris Sejdić, kolumnista Nedžad Latić, predsjednik SABE Hako Duljević, ispred Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda Sejfudin Tokić i drugi.

Povodom ove tribine na ulazu kongresne dvorane postavljena je izložba fotografija i dokumenata o Srebrenici.

Mersada Nuruddina Agović