A+ A A-

Muftija Smajkić: Moramo naći izlaza iz političkog i medijskog obruča

Obilježena godišnjica historijske bitke AR BiH u Gnojnicama kod Mostara

Jedinstvena organizacija boraca grada Mostara nakon niza sličnih svečanosti sinoć (15.07) je organizirala svečani program obilježavanja devetnaeste godišnjice historijske bitke u Kočinama i Gnojnicama nadomak Mostara. Svečanosti je prethodilo svečano otvaranje šehidskog turbeta kod džamije u Gnojnicama. Na jučerašnji dna 15. jula 1993.g. udružene jedince HVO-ai HV-a željele su presjeći slobodnu teritoriju A RBiH na Bišća polju što bi praktično značilo stezanje jačeg obruča oko Istočnoga Mostara a istodobno i pogrom civilnog stanovništva naselja Gnojnice, Dačevice i Blagaj. Tokom svečanog programa okupljenim građanima ovih prigradskih naselja obratili su se Junuz Marić ispred organizacionog odbora, ministar kulture i sporta u Vladi F BiH i mostarski muftija h Seid ef. Smajkić. „U vojnim školama se uči da je omjer napadača 3:1, ovdje je taj omjer iznosio 10 vojnika HVO i HV-a naspram jednog vojnika A R BiH. Pored naše 48 brigade u odbrani su učestvovali i pripadnici gatačkog samostalnog bataljona“ Šargan“ i još neke jedince IV korpusa A RBiH. U borbama smo dali devet šehida čija imena nas opominju da ih nikada ne zaboravimo. Oružana borba za ovaj kraj je prestala nakon potpisivanja Vašingtonskog sporazuma ali politička i ekonomska borba za ovaj prostor  još uvijek traje. U toj borbi izaćićemo kao pobjednici jedino ako kao i 93 budemo čvrsti, odlučni i jedinstveni“,obraćajući se u ime organizacionog odbora kazao je Marić.     

ob-god-odb-mostar-07-2012-1

Ne krijući zadovoljstvo što se bošnjački narod organizirao da obilježi značajne godišnjice u skoro svakom mjestu gdje su se vodile važne bitke i događali značajni događaji, pridruživši toj činjenici i rezultate koje su ostvarili Stočani kroz manifestaciju Dani Stolačkih džamija mostarski muftija h Seid ef. Smajkić je ocijenio kako su ove svečanosti vrijedne svakog divljenja jer ne dopuštaju zaboravu da prekrije sjećanje na najvažnije kulturno historijsko nasljeđe Bošnjak u Hercegovini. „Da nije bilo boraca Armije BiH da svojim životima i nama bi se desila Srebrenica. Krvoloci su imali namjeru da nas počiste sa ovih prostora. Kad danas govorimo o genocidu u Srebrenicu, Prijedoru, Nevesinju tamo gdje nije bilo oružane borbe moramo zaključati da bi žrtava bilo puno manje da smo imali snage da se i i na tim prostorima oružano suprostavimo tiranima“, zaključio je muftija Smajkić.

ob-god-odb-mostar-07-2012-2

Govoreći o aktuelnim političko ekonomskim pritiscima na Bošnjake Hercegovine, Bošnjake Mostara kao središnju njihovu snagu muftija Smajkić je kazao kako ne postoji nikakva politička partija koja Bošnjacima može skrojiti okvir koji njima ne odgovara a dokaza tog mišljenja je plebiscitarna odlika bošnjačkog naroda u svim selima i gradovima Hercegovine. „Nema te sile koja nam može uzeti u miru ono što nije mogla u ratu vojnim sredstvima. I u ratu su nas zbili i htjeli prisiliti da se pokorimo njihovoj volji. Odbranili smo se i nismo mislili da će opet doći vrijeme da to od nas ponovo traže. A traže! Mi hoćemo da svjedočimo da smo ostali na programima i idejama pune slobode, da nismo umrli, da smo ostali bez duha. Zato mora biti izlaza i iz ovog političkog obruča“, poručio je muftija Smajkić. Muftija je u svom govoru podsjetio kako su Bošnjaci tokom agresije na Mostar slušali preko radija poruke politike Herceg Bosne da će od Mostara napraviti Hrvatski grada a ako ne budu mogli onda će napraviti od njega Hrvatsku ledinu. „Politika koja sada traži vlast u Mostaru je ista ona politika koja nas je vodila u logore pa nas tjerala da selimo u bijeli svijet da bi danas rekli da ih je više. A kako su došli do tog zbira. Zulumom,pljačkom i progonom!  Zašto ne traže princip jedna čovjek jedna glas i u državi i u Federaciji i u drugim kantonima. Ne, to žele samo u Mostaru. Ako je to princip neka onda važi na cijelom teritoriju BiH“, istako je muftija.   U daljem govoru muftija je prisutne podsjetio na tekst prof.dr. Omera Ibrahimagića koji tvrdi da Ustavni sud nije ničim nadležan za tumačenje odluka i dokumenata Visokog predstavnika. „Zašto je onda OHR šutio i prešao preko te činjenice. Odgovor je jasan zato što se oni došaptavaju sa HDZ-om da im predaju Mostar. „Rješenje Mostara prema Ibrahimagiću je jednostavan, primjena zakona o popisu iz 1991.g. ili vraćanje općina. Ne postoji treće rješenje“, istakao je muftija. Prema njegovoj ocjeni i gašenje signala RTV Mostara se desio u kontekstu implementacije Odluke Ustavnog suda jer se želi Bošnjake dovesti i u medijsku blokadu. „Ali hvala Bogu mi imamo načina da se okupimo i da izgradimo novu nadu s kojom ćemo se izboriti za naše dostojanstvo i ravnopravan položaj ne samo u Mostaru već i na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine“, zaključio je muftija Smajkić.

Hasan Eminović