A+ A A-

Sarajevo – Uhvaćeni na djelu!

dan-drz-cg-u-bih-07-2012Crna Gora je jučer (13.07) obilježila Dan državnosti, u znak sjećanja na 13. juli 1878. godine, kada je na Berlinskom kongresu priznata kao samostalna država. Ambasador Crne Gore u BiH Dragan Đurović je tim povodom ugostio brojne zvanice u sarajevskom Hotelu Evropa.

Na prvi pogled ništa neobično i ništa čudno, no ipak, nije sve bilo baš tako…

Naime, zadnjih 15-tak dana, na iznenađenje brojnih Sandžaklija koji žive u Sarajevu, pojedini aktivisti i članovi Upravnog odbora  Udruženja građana porijeklom iz Sandžaka u FBIH, u ime njegove ekselencije ambasadora Crne Gore u BiH, aktivno su učestvovali u pripremi održavanja ove svečanosti  i  pozivanju svojih članova na proslavu Dana državnosti Crne Gore. U tome su se posebno istakli prof. Muamer Kalić, Erol Ramusović, prof. Ismet Kurtagić, prof.dr Redžo Dizdarević, Nermin Ramičević, Smajo Fetahović i Rizvan Halilović.

S tim u vezi, mladi aktivisti Lige za Sandžak, su danas ispred istog hotela i brojnim sarajevskim šetalištima podijelili oko 8000 letaka na kojima je ispisano nekoliko poruka.

dan-drz-cg-u-bih-07-2012-1

Organizacija Liga za Sandžak  želi upozoriti javnost na sljedeće:

Opće poznato je da “matične” države već cijelo stoljeće Bošnjacima okreću leđa i ignoriraju njihovo pravo na svoj Sandžak i život u njemu. Sandžački Bošnjaci su putujući po nekoliko hiljada kilometara glavom bez obzira, spašavajući „goli život“, tražeći krov nad glavom, već platili previsoku cijenu, u prvom redu zaslugom država čiji su građani.

Zabrinjavajuće je da višedecenijsko, otvoreno i brutalno kršenje osnovnih prava, ekonomsko zapostavljanje, privredna diskriminacija i razni vidovi asimilacije koji prema Bošnjacima Sandžaka provodi režim u Podgorici, očito pojedine Bošnjake i rukovodstvo Udruženja građana porijeklom iz Sandžaka ne sprečavaju da „svojim Sandžaklijama“ u sred Sarajeva, umjesto na obilježavanje sto godina od zločina, nasilnog pokrštavanja i genocida nad Bošnjacima Plava i Gusinja, organiziraju ili ih svesrdno pozivaju na, proslavu krsne slave i Dana državnosti Crne Gore.

U skladu sa spomenutim, Liga za Sandžak, oštro se protivi antibošnjačkim aktivnostima pojedinih članova spomenutog  Udruženja, koje imaju za cilj da se zataška, te olahko pređe preko (ne)djela počinjenih nad Bošnjacima Sandžaka.

(www.ligazasandzak.org)