A+ A A-

Centralna svečanost manifestacije "Odbrana BiH-Igman 2012."

man-igman-07-2012Danas se održava Centralni dio manifestacije „Odbrana BiH – Igman 2012“.

Tokom današnjeg dana bit će upriličeno polaganje cvijeća u haremu Ali-pašine džamije, te na Mostu "Suada Dilberović - Olga Sučić", a nakon tog će učesnici marša „Mladi na putu života“ krenuti prema Tunelu spasa na Butmiru, gdje će prisustvovati satu historije.

Poslije toga, učesnici će se zaputiti prema Hrasničkom stanu na Igmanu, gdje će biti održani prigodni sadržaji iz vjerskog dijela programa manifestacije.

Centralni dio manifestacije bit će upriličen na Velikom polju na Igmanu uz kulturno-umjetnički program kojem bi trebali prisustvovati premijer Kantona Sarajevo Fikret Musić, član ratnog Predsjedništva BiH Mirko Pejanović i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Ova manifestacija počela je jučer (12.07) polaganjem cvijeća i vijenaca na mezarju Kovači te na spomen-obilježje kod Vječne vatre i na Trgu djece Sarajeva gdje se nalazi spomen obilježje poginuloj djeci Sarajeva. U toku agresije na BiH od 1992. do 1995. dodine u Sarajevu je ubijeno više od 10.000 građana, više od 50.000 je teže i lakše ranjeno. U četiri godine agresije ubijeno je više od 1.600 djece.