A+ A A-

Halal certificiran Hotel Pahuljica

pahuljica-hotel-logoHalal turizam je novi oblik turističke ponude koja je već prisutna u svijetu i obično se ne razlikuje mnogo od onoga što mi poznajemo kao turizam. U najkraćem, podrazumijeva da turistima muslimanima budu zadovoljena dva osnovna aspekta, kao što su omogućavanje uvjeta za obavljanje vjerskih obreda i omogućavanje halal hrane.

Kako bi zadovoljili potrebe velikog broja turista koji borave na turističkoj destinaciji Vlašić, u hotelu Pahuljica doo Vlašić uspješno su implementirani zahtjevi i odredbe Halal standarda BAS 1049:2010 i Vodiča za halal certificiranje uslužnih djelatnosti.

Agencija za certificiranje halal kvalitete dodjelila je halal certifikat za usluge pripreme i posluživanje hrane u restoranu i izvan restorana.  

Kao ovlašteni predstavnik za jugoistočnu Evropu najrelevantnijeg svjetskog sistema za ocjenjivanje i rangiranje halal ugostiteljskih objekata (CrescentRating), Agencija je izvršila rangiranje hotela koji je ispunio zahtjeve za četvrtu kategoriju (posjedovanje prostorija u hotelu za obavljanje molitve – mesdžid, priprema i posluživanje halal hrane, odvojena sportsko-rekreacijska ponuda, priprema iftara i drugih vjerskih proslava, itd).

Ovim je hotel Pahuljica postao prvi halal certificirani i CrescentRating rangiran hotel u Bosni i Hercegovini.

Prema preporuci turističke stranice CrescentRating za Halal Friendly Travel, BiH je svrstana kao najpoželjnija halal destinacija za 2012. godinu u kategoriji zemalja izvan Organizacije islamske konferencije (OIC).

(www.halal.ba